Civil szervezetek nyílt levele Láng Zsolt II. kerületi polgármesterhez a Budai fonódó villamoshálózat projekt kapcsán | VEKE
VEKE
Városi és El?városi Közlekedési Egyesület

Civil szervezetek nyílt levele Láng Zsolt II. kerületi polgármesterhez a Budai fonódó villamoshálózat projekt kapcsán

2011-01-24
By

A Budapesti Városvédő Egyesület, a Magyar Kerékpárosklub, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Közlekedési Klub, a Greenpeace Magyarország és a VEKE vezetői az alábbi nyílt levéllel fordultak a II. kerületi polgármesterhez.

Tisztelt Polgármester Úr!

Második évtizede szorgalmazzuk a budai fonódó villamoshálózat megvalósítását, vagyis a 17-es villamos vonalának összekötését a délebbi vonalakkal. Ezzel a kisléptékű korrekcióval érezhetően javulhatna a fővárosi lakosok és vállalkozások számára a mobilitás függetlenül attól, hogy a közösségi vagy az egyéni gépkocsi-közlekedést választják. Ezt bizonyította már számos hazai és külföldi tapasztalat és Ön sem tudta hitelt érdemlően megcáfolni.

A fejlesztés elmaradásával a második kerület bizonyosan nem kerül előnyösebb helyzetbe, viszont a hozzájárulás megtagadása a közvetlen anyagi károkozáson túl is igen súlyos következményeket rejthet magában. Igen rossz fényt vetne Budapest városára, ha belső harcok miatt még ezt a – viszonylag kis költségű – fejlesztési projektjét sem tudja megvalósítani. Nehezen lehetne megindokolni az EU-nak a továbbiakban, mennyire is gondol komolyan Budapest bármilyen további fejlesztést, beleértve metrókat, HÉV-eket, amelyekre az elfogadott határozatok szerint pályázni kíván.

Polgármester Úr!

Két éve vár a Főváros az Ön aláírására. Az Ön feltételei közül már mindazokat teljesítette, amelyeket teljesíthet, most már Önön a sor!

Nézzen körül Európa nyugati felén. Bécs, München, London és más, nálunk sokkal sikeresebb városok óriási erőfeszítésekkel alakítják át közlekedési rendszereiket, a közösségi közlekedésnek biztosítva az elsőbbséget. Elég tapasztalat gyűlt össze arról, hogy csak ilyen módon lehet az állandó torlódásokat elkerülni és a színvonalas mobilitást biztosítani. Vállalhatatlan a XXI. században mondvacsinált, autózásközpontú érvek hangoztatásával megtorpedózni a környezet védelmét szolgáló, városunkat élhetőbbé tevő, az Európai Unió által kiemelten jó feltételekkel finanszírozni kívánt budai fonódó villamosprojektet. Az Ön két éve tartó időhúzása és bojkottja azt a látszatot kelti, hogy Ön nincs tisztában a nagyvárosok fejlesztésének szakmai alapjaival, és félreértésből kíván szűk csoportérdekeket a köz érdekei elé helyezni. Kérjük, tegyen róla, hogy véleményünk megváltozzon, járuljon hozzá a villamosprojekt elindításához!

Szervezeteink kiállnak a budai fonódó villamoshálózat megvalósítása mellett, mert azt a közösségi közlekedés fejlesztése terén Budapesten az egyik legjobb tervnek tartják, amely sok tízezer budapestinek nyújthat kiváló és egyben költséghatékony közlekedési kapcsolatrendszert. Támogatjuk a Fővárosi Önkormányzatot a projekt mielőbbi megvalósításában. Nyomatékosan kérjük a második kerületi önkormányzat támogatását, a szakhatósági és a tulajdonosi hozzájárulás haladéktalan megadását.

Dorner Lajos elnök, Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület

Götz Eszter titkár, Budapesti Városvédő Egyesület

László János elnök, Magyar Kerékpárosklub

Lukács András elnök, Levegő Munkacsoport

Dr. Mészáros Péter elnök, Magyar Közlekedési Klub

Szegfalvi Zsolt igazgató, Greenpeace Magyarország

Kapcsolódó korábbi anyagaink:

Related Posts with Thumbnails

Hozzászólások



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *