VEKE
Városi és El?városi Közlekedési Egyesület

Az Egyesületről

A VEKE tevékenységének ismertetése

Mivel a világ folyamatos változásban van, mi is igyekszünk lépést tartani vele. Figyeljük a nemzetközi és helyi tendenciákat, fejlesztéseket, visszafejlesztéseket, azokról véleményt alakítunk ki és ezeket igyekszünk az illetékesek és a közvélemény elé tárni. Mivel a közlekedésnek Magyarországon nincsen közismert terminológiája, a szakma pedig nincsen szem előtt, tevékenységünk magában foglalja a média munkatársainak segítését is. Szívesen állunk a sajtó rendelkezésére rövid, közérthető szakvélemények alkotásával, illetve történések, fogalmak magyarázatával, szakkommentárral. Okleveles mérnök tagjaink segítenek érthetően kielemezni a felmerülő kérdéseket. Egyre több ügyben hallatjuk a hangunkat, egyre nagyobb ismertséggel és eredményességgel.

Egyesületünk két állandó munkacsoporttal működik, melyek különböző témákkal foglalkoznak. A Közlekedésfejlesztés munkacsoport közlekedési rendszerekkel, stratégiákkal, a közösségi közlekedési hálózatok fejlesztésével és átszervezésével, beruházásokkal és hatásaikkal, valamint a közlekedés üzemvitelével kapcsolatos témákkal, az Üzemtörténet munkacsoport pedig a múzeumi/nosztalgia feladatokkal, az ezekkel kapcsolatos ismeretterjesztéssel, illetve a járműtípusokkal és azok állományi helyzetével foglalkozik. Természetesen a munkacsoportok, mint nevük is jelzi, adott témákra szakosodnak, de az emberek, akik a témákkal foglalkoznak, itt is, ott is megtalálhatóak, hiszen minden mindennel összefügg.

Egyesületünk lehetőségeihez mérten figyelemmel kiséri a vidéki városok és vonzáskörzeteik közlekedési helyzetét is, és ha szükségesnek látjuk, felemeljük a szavunkat a hátrányos változások ellen, vagy a fejlődés előmozdítása érdekében. Ahol az Egyesület aktivitása meghalad egy bizonyos szintet, helyi tagszervezet megalakítására van mód: így foglalkozik külön helyi tagszervezetünk Érd-Diósd ügyeivel, valamint egy egyesületi tanulmány megírása és utóélete így hívta életre a Győri helyi tagszervezetünket.