Megkezdődhet a VEKE villamosainak felújítása | VEKE
VEKE
Városi és El?városi Közlekedési Egyesület

Megkezdődhet a VEKE villamosainak felújítása

2016-05-16
Szerző:

A Városi Ă©s ElĹ‘városi KözlekedĂ©si EgyesĂĽlet számára mindig is kiemelt cĂ©l volt a közlekedĂ©störtĂ©neti emlĂ©kek megmentĂ©se, az Ă©rtĂ©kes járművek ĂĽzemkĂ©pesen tartása, azĂ©rt, hogy a fiatalabb generáciĂłk is megismerkedhessen velĂĽk, működĂ©s közben, ne csak mĂşzeumi vitrin mögött. A 2000-es Ă©vek elejĂ©n a BKV Zrt. felszámolta a vesztesĂ©gesnek nyilvánĂ­tott – már a gondolat is nonszensz – nosztalgiaĂĽzemet, Ă©s számos járművet kĂĽldtek a bontĂłba. A Budapest egyik jelkĂ©pĂ©nek számĂ­tĂł UV villamosok egyik kĂĽlönleges pĂ©ldányát, egy korszerűsĂ­tett MUV motorkocsit egyesĂĽletĂĽnk vezetĂ©sĂ©nek nyomására hozatta vissza a BKV vezĂ©rigazgatĂłja a bontĂłbĂłl 2003-ban. AzĂłta ez a kocsi, a 3430-as MUV motorkocsi szerepel egyesĂĽletĂĽnk logĂłjában.

Ăšjabb Ă©vek teltek el, mire sikerĂĽlt kieszközölnĂĽnk, hogy a kivonásra kerĂĽlĹ‘ UV flottábĂłl bárki vásárolhasson. Ennek a vásárlási lehetĹ‘sĂ©gnek a keretĂ©ben jutott hozzá az egyesĂĽletĂĽnk a 3800 Ă©s 3809 pályaszámĂş UV motorkocsikhoz, valamint a 6041-es pĂłtkocsihoz. A vásárlási szerzĹ‘dĂ©st már a BKV Ăşj vezetĂ©sĂ©vel Ă­rtuk alá 2007. április 15-Ă©n. És elkezdtĂĽk gyűjteni a pĂ©nzt a felĂşjĂ­tásukhoz, illetve a majdani ĂĽzemeltetĂ©sĂĽkhöz. A hatĂłsági eljárások során az illetĂ©kesek Ăşgy határoztak, hogy a VEKE-nek vasĂştvállalattá kell válnia, ennek megfelelĹ‘en működĂ©si engedĂ©llyel, felelĹ‘ssĂ©g- Ă©s katasztrĂłfabiztosĂ­tással kell rendelkeznĂĽnk. Ez a papĂ­rmunka eltartott egy ideig, majd mivel a BKK megalakĂ­tására koncentráltunk, egy ideig a projekt kevesebb figyelmet kapott. A BKV mĂ©g Ăşjabb vezetĂ©se ugyanis – látva a VEKE kocsijait – megĹ‘rzött az UV-kbĹ‘l Ă©s fel is ĂşjĂ­totta Ĺ‘ket, a BKK pedig elĂ©rte, hogy a rendszeres nosztalgiajáratok a közszolgáltatási szerzĹ‘dĂ©s keretĂ©ben finanszĂ­rozva legyenek. A VEKE Ă­gy elĂ©rte legfontosabb cĂ©lját, a nosztalgiajárművek megjelenhettek Budapest utcáin.
Eljött azonban az idő, és dönteni kellett, mi legyen a tulajdonunkban levő járművekkel. Annak nem sok értelme van, hogy csak ott porosodjanak Zugló kocsiszínben, kitéve a fémtolvaj szarkáknak. Úgy döntöttünk, partnereket keresünk, és nekivágunk a felújításnak, a villamosainkat pedig különjárati forgalomban, rendezvényekre kitelepülve, vagy csak úgy, a magunk és a közlekedésbarátok szórakoztatására üzemeltetjük. Ehhez azonban pénz kell, az eddig összegyűjtött 1%-os felajánlások ehhez nem elegendőek. Ezúton is szeretnénk tehát minden közlekedésbarát segítségét kérni, vigyék hírét, hogy ezekre a villamosokra is lehet 1%-os felajánlásokat tenni. Ezért 2016. május 20-áig egy kis nyereményjátékot indítunk facebook oldalunkon, ahol Flirt motorvonat pendrive-okat lehet nyerni, Sztraka Ferenc légi fényképész barátunk eddig nem publikált légi felvételeinek helyszíneit találgatva.

Ugyancsak várjuk cégek és önkormányzatok támogatását is. A projekt fő támogatója a Stadler Trains Magyarország Kft., akik nem csak a nyereményjáték ajándékait biztosítják, hanem jelentős szerepet kívánnak játszani a felújításban is. Ezúton is köszönjük Dunai Zoltán országigazgató úr segítségét!

Related Posts with Thumbnails

HozzászólásokVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.