VEKE
Városi és El?városi Közlekedési Egyesület

Magyar buszok bemutatója az Európai Mobilitási Héten

2010-09-22
By

Az Európai Mobilitási hét egyik záróeseményeként, az Európai Autómentes Napon a forgalom elől lezárt Szent István körúton mutatják be városi és elővárosi autóbuszaikat a magyar buszgyártók, a VEKE kezdeményezésére.

Magyar buszok bemutatója

A közösségi közlekedés népszerűsége az elavult, füstokádó, lerobbanó buszokkal, az ősöreg trolibuszokkal, az egyre romló színvonallal komoly csorbát szenved minden nap. Közhelynek számít, de mindenki tapasztalhatta, hogy a magyarországi, és ezen belül különösen a budapesti közforgalmú autóbuszpark milyen állapotban van, milyen hatalmas mennyiségű jármű cseréjére lenne szükség szinte azonnal. A magyar járműgyártók ezzel a bemutatóval is szeretnék demonstrálni, hogy képesek az európai színvonalnak megfelelő kocsikat készíteni, és az egykor nagy sorozatú buszgyártásra berendezkedett magyar háttéripar is kezd talpra állni. A közösségi közlekedés járműbeszerzéseit közpénzből finanszírozzák, ezért a nemzetgazdaság számára nem elhanyagolható körülmény, hogy hazai gyártású jármű vásárlásakor a vételár jelentős része visszakerül a költségvetésbe, az iparág pedig magyar családok százainak, ha nem ezreinek nyújthat biztos megélhetést. A gyártók azt mondják, ha egyenlő versenyfeltételeket kapnak, képesek megfelelni a feladatnak.

A Mobilitási Hét fő feladata, hogy felhívja a fi gyelmet környezetünk fenntarthatóságára, melynek egyik fontos eleme, hogy bemutassuk, nagyvárosainkban autó nélkül is lehet, sőt úgy érdemes közlekedni, egyben környezetünket is óvni. A bemutatásra kerülő autóbuszok is ezt a célt szolgálják. Mindannyian a legkorszerűbb Euro 5-ös normájú motorral rendelkeznek, de látható már a nem is olyan távoli jövő is, amikor a teljesen tiszta üzemű, elektromos hajtású járműveké lesz a főszerep a közösségi közlekedés kiszolgálásában. Ezekből is bemutatunk kettőt, egy trolibuszt és egy akkumulátoros buszt, amelynek már áramszedője sincs.

Kellemes ismerkedést kíván a járművekkel,

Kovács László

főszervező, Európai Mobilitási Hét

valamint a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület

Related Posts with Thumbnails

Hozzászólások



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *