A VEKE állásfoglalása Demszky Gábor bejelentéséről | VEKE
VEKE
Városi és El?városi Közlekedési Egyesület

A VEKE állásfoglalása Demszky Gábor bejelentéséről

2005-01-14
By

Egyesületünk a főpolgármester bejelentésére és az elmúlt napokban tett, az éjszakai közlekedés reformkoncepciónkkal kapcsolatos nyilatkozatokra reagált sajtóközleményében.

50-es éjszakai autóbusz., Nyugati tér, Budapest (forrás: Hajtó Bálint)

50-es éjszakai autóbusz., Nyugati tér, Budapest (forrás: Hajtó Bálint)


A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület örömmel veszi tudomásul, hogy Demszky Gábor főpolgármester is támogatja az éjszakai közlekedés jelentős fejlesztéséről, a kiszolgált városrészek számának növeléséről és a szolgálati járatok bevonásáról szóló intézkedéscsomagot. Felhívjuk azonban a figyelmet arra, hogy javaslatunkban nem a szolgálati járatok egyszerű bevonását, hanem éjszakai járatokkal történő kiváltásukat szorgalmazzuk. Nem elégséges az utasok felengedése a jelenleg közlekedő szolgálati járatokra, hisz ezek többsége az utazóközönség számára nehezen megjegyezhető útvonalon és időpontokban közlekedik, ráadásul közlekedésük nem igazodik az utasok igényeihez, a jellemző utazási irányokhoz. Javaslatunk célja az éjszakai járatokból álló korszerű hálózat megszervezése. Ez a szolgálati járatok ésszerűsítése nélkül jelentős költségekkel járna, így viszont még megtakarítás is elérhető.

Civil szervezetünk évente tucatnyi átgondolt, költséghatékony javaslatot bocsát a Főváros és a BKV rendelkezésére, ezek egy részére azonban választ sem kapunk, a BKV felől pedig a merev elutasítás a jellemző. Ezért is örömteli, hogy Budapest vezetője ezúttal kiállt a város lakói számára kedvező, ráadásul még megtakarítást is jelentő civil kezdeményezés mellett. Az elkészült részletes tervezet teljes egészében a VEKE szellemi terméke, annak elkészültét támogatóink 1 százalékos adófelajánlásaiból fedeztük.

Lakos Imre, a városüzemeltetési bizottság elnöke szerint a VEKE nyitott kapukat dönget és feleslegesen rohant a sajtóhoz. Azonban ez nincs így. Amikor először jeleztük a BKV vezetői felé, hogy az éjszakai közlekedés átalakításáról szóló koncepciót készítünk, még szó sem volt arról, hogy a közlekedési társaság is hasonló tervezeten dolgozna. Joggal feltételezzük, hogy a VEKE felvetésének hatására kezdett el a BKV a témával foglalkozni. Sajnos azonban a beígért együttműködés elmaradt. Ha más javaslatainkhoz hasonlóan csupán a BKV-nak küldtük volna el a javaslatot, biztosak lehetnénk benne, hogy néhány hónap után megérkezett volna az elutasító válasz, ha egyáltalán válaszoltak volna. Ezt kívántuk elkerülni azzal, hogy a gazdaságossági alapokon is megindokolható szolgáltatásfejlesztést a város illetékes döntéshozói és a közvélemény elé tártuk.

Reméljük, hogy az éjszakai közlekedés ügye nem lesz kevésbé fontos, mint a BKV presztízsszempontjai, és nem kell további hónapokat várni csak azért, hogy a BKV is megmutathassa: képes egy hasonló tervezet elkészítésére.

Továbbra is azt kérjük, hogy a BKV részletesen kidolgozott tervezetünknek megfelelÅ‘en még az elsÅ‘ negyedévben növelje 18-ról 31-re az éjszakai járatok számát, így városszerte javítson az éjszakai közlekedés színvonalán és a leírtak szerint szervezze át a szolgálati járatok közlekedését – mindezt úgy, hogy a jobb éjszakai közlekedés kevesebb pénzbe kerül. Mivel a fÅ‘polgármester egyértelmű utasításának ellenére is baljós jeleket tapasztaltunk, ezért kérjük a fÅ‘városi képviselÅ‘ket, hogy ne hagyják elodázni és felhígítani a tervezetünket.

Related Posts with Thumbnails

Hozzászólások



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *