376 db új metrókocsi a londoni Victoria Line számára | VEKE
VEKE
Városi és El?városi Közlekedési Egyesület

376 db új metrókocsi a londoni Victoria Line számára

2004-09-28
By


A London észak-keleti elővárosaiból a belvároson keresztül délre tartó, a híres Tube Map-en (metrótérkép) világoskék színnel jelzett Victoria Line járműcseréje 2009-re esedékes. A tendergyőztes Bombardier 5 milliárd EUR értékben (kb. 1250 mrd Ft) szállítja le a 47 db nyolckocsis szerelvényt. A MOVIA fantázianevű kocsik kinézete nemrég vált ismertté, a tervezők kényelmes, de formás belső teret terveznek az új járművekhez, annak ellenére, hogy a londoni metróalagutak geometriája és az egységes piros-kék-fehér külső színvilág miatt igencsak meg van kötve a kezük.

A brit fővárosba szállítandó 47 db Bombardier MOVIA szerelvény látványterve. (forrás: http://www.bombardier.com)

A brit fővárosba szállítandó 47 db Bombardier MOVIA szerelvény látványterve. (forrás: http://www.bombardier.com)

Mint ismeretes, a londoni metróvonalak üzemeltetése és karbantartása magáncégek kezében van, így a londoni metróvonalak kétharmadáért felelős Metronet volt a 376 db új jármű megrendelője, illetve egyben az általa felügyelt más vonalak járműveinek felújításáról szóló tender kiírója is. A Metronet vállalatcsoportnak, melynek a Bombardier is tagja, a Transport for London-nal 30 évre kötött megállapodás ideje alatt összesen 17 milliárd angol fontot (kb.: 6800 mrd Ft) kell az általa felügyelt 9 vonal felújítására és járműcseréjére költenie.

A hatalmas széria első darabjai 2006-ra készülnek el a Bombardier Derbyben található angol gyárában, majd a 2006. év végén meg is kezdik próbafutásukat a metróvonalon. A 40 éves Victoria Line teljes felújítását követően 2009-ben fog forgalomba állni mind a 47 szerelvény.

Related Posts with Thumbnails

Hozzászólások



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *