VEKE
Városi és El?városi Közlekedési Egyesület

Villamos és metró nem zárja ki egymást

2003-05-20
By

2003. május 20. Erzsébetváros alpolgármestere tett egy megdöbbentő kijelentést, miszerint soha többé villamost a Thököly útra, és ha ilyen szóba kerülne, nem engedik a metróépítést sem. Ezt aztán később a hivatal igyekezett elkenni, de ennek kapcsán addigra már megszületett sajtóközleményünk, mellyel meg kívánjuk világítani a problémakört.
Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) megdöbbenéssel értesült a VII. kerület metróval kapcsolatos álláspontjáról. Elképesztő, hogy felelős városvezetés a XXI. században ilyen szűklátókörű kijelentést tesz. Nem értjük, Budapesten miért kiáltják ki főbűnösnek mindenért a villamosokat, amelyek a világ minden más táján a városi közlekedés alapját képezik és reneszánszukat élik.

A Thököly út belső szakaszán a dugót nem a villamos okozza, az sajnos most sem jár. Be kellene végre látni, hogy a dugót maga a Baross tér okozza, ahová az autók két fő irányból, a Kerepesi és a Thököly út felől özönlenek, de csak egy fő irányba hagynák el, a Rákóczi út felé, ha tudnák. De nem tudják, és ezen a szerencsétlen helyzeten az sem változtatna, ha a Thököly úton több autós sáv lenne; sőt, csak rontana rajta.

Véleményünk szerint a Thököly úton a befelé tartó irányban a közúti kapacitás bővítése nem megoldás. Több autót a városközpont képtelen fogadni! Ideje lenne végre leszámolni azzal a téves nézettel is, miszerint a villamos és a metró kizárja egymást. Előrelátóan gondolkodó városokban „két szintű” közlekedési rendszert hoznak létre, a két szint alapelemei a gyorsvasút/metró és a felszíni városi közlekedési eszközök, elsősorban a környezetbarát villamos. A két szint kiegészíti és kölcsönösen feltételezi egymást. Aki élni szeretne a saját városában, az tudja, ha „autópályákká” változtatjuk belvárosi útjainkat, azok elértéktelenednek, mert az autók csordultig megtöltik őket, a környékről elvándorol a lakosság és csődbe megy a kereskedelem. Intő példa kellene legyen a Bajcsy-Zs. út, az Üllői út, a belső Váci út vagy a Rákóczi út!

A Thököly út vonalában olyan, egészen Újpalotáig futó villamosvonalra van szükség, amelynek külső szakaszán több műtárgyat úgy alakítanak ki, hogy metró számára is járható legyen. Amikor a jelentkező utazási igény eléri a metró szintjét – jelenleg ez nincs így – át lehet állni metróüzemre, akár a villamos megtartásával (a hálózat átszervezésével, egyes párhuzamos szakaszok megtartásával) is.

Ezt hívják előrelátó várostervezésnek.

A VEKE Elnöksége

Related Posts with Thumbnails

HozzászólásokLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *