VEKE
Városi és El?városi Közlekedési Egyesület

Segélykiáltás a Fogaskerekűért

2003-07-31
By

1874. június 24-én adták át a forgalomnak a Fogaskerekű Vasutat, amely egyhíján 130 éves. Egyesületünk közleménye a tűrhetetlen állapotok miattszületett.

Jövőre ezen a napon 130 éves lesz a Fogaskerekű Vasút, Budapest egyikjelképe. 30 éve, hogy utoljára felújították. Akkor vásárolták az osztrákgyártmányú járműveket is. Azóta fejlesztés nem történt, a karbantartás pedigegyre alacsonyabb szintű. Mindez oda vezetett, hogy a Fogaskerekű máraműszakilag teljesen elhasználódott, ki lehet jelenteni, hogy állapota kritikus.

A pálya jelentős részén sebességkorlátozás van érvényben. A sínszálak és afogasléc is veszélyes mértékben elkoptak. Akad olyan szakasz, ahol még azeredeti, 130 éves ágyazat található, azóta nem nyúltak hozzá. Abiztosítóberendezés miatt hosszú perceket vesztegelnek a szerelvények egy-egymegállóban. A leromlott műszaki állapot előrevetíti egy súlyos balesetbekövetkezésének valószínűségét.

A járművek egy része üzemképtelen, van, amelyik évek óta meg sem mozdult. Atöbbi esztétikailag vagy műszakilag elfogadhatatlan állapotú. Hegymenetbenugrálnak a pályán, iszonyatos hangokat produkálva, emiatt rengeteg az utas- éslakossági panasz. Hétvégén előfordul, hogy a remiz nem képes kiadni annyikocsit, amennyi kellene. Szükségmegoldásként a járművekre pluszsebességkorlátozást írtak elő, így viszont a járművezetők kerültek kettősszorításba. Egyszerre ugyanis lehetetlen a sebességkorlátozásokat és amenetrendet is betartani.

Jelenleg az eredeti 16 perc helyett már 22-24 perc kell, mire felér a Fogas ahegyre, amire az üzemeltetés csak annyit reagál: Nem kell kérem száguldozni.Ez botrányos! Egyetlen jegykiadó automata sem működik, pénztár pedig márVárosmajorban sem működik.

A vandál rongálók pedig mintha éreznék, hogy a Fogas Budapestlegelhanyagoltabb üzeme. A festékes bandák és a bliccelő, agresszívkerékpárosok féken tartása azonnali rendőri intézkedést követel!

Kérjük a Főváros vezetését, hogy sürgősen tekintse át a FogaskerekűVasút helyzetét! Biztosítsanak forrásokat már a 2004. évi költségvetésben apálya teljes rekonstrukciójára és a kocsik felújítására! Pályázzanak, ha kell,idegenforgalmi forrásokra! Intézkedjenek, hogy az áldatlan állapotokmegszűnjenek, különben a Fogaskerekűt nemsokára be kell zárni!A Fogast elsősorban Budapest saját lakói, kisgyerekesek, nyugdíjasok,kirándulók használnák. Tegyenek róla, hogy a szemükben a Fogas továbbra isBudapest jelképe, ne pedig szégyene legyen!

Főpolgármester Úr! A Fogast Ön is gyakran használja. Ugye egyetértvelünk, harminc évenként egyszer a Fogaskerekű is megérdemli, hogy rendbetegyék!


A közlemény megjelenését követően azonnal keresett bennünketa televízió és az Egyesület Elnöke nyilatkozott is a tarthatatlan állapotokról. A BKV verbális ellentámadásba lendült, miközben a háttérben nagyrevíziótrendelt el. Nagytakarítást tartottak, a dolgozók szerint harminc éve nem voltilyen. Na kérem, ha kijön a tévé…Egyesületünk az MTV regionális híradójában élőben is képviselte nézeteit KibédiTamással, a BKV illetékesével szemben, aki váltig állította, hogy minden nagyonszép, minden nagyon jó, fogalma sincs, hogy ez az ismeretlen egyesület honnan veszi a zagyvaságait. Kár, hogy azújságírókat a téma mélyebben nem érdekelte, folyton csak azt kérdezték, vajonéletveszélyes-e a fogas? Kibédi úr szerint dehogyis.Szerintünk a helyzet nagyon súlyos, és ha nem költenek a pályára, akár be iskövetkezhet ez a nem kívánt állapot.

Mi ennek a lezüllésnek az oka? A BKV-n belül elterjedt az a nézet, hogy aFogas egy kihasználatlan, felesleges járat. Veszélyes üzem, csak a baj vanvele. Megszüntetni nem lehet, hát hagyják pusztulni. És sajnos a Főváros sem érzi magáénak. A Fogas problémáiról részletestanulmányt készítünk. Már csak azért is, mert a tévés műsorvezető hölgy azzal afelütéssel indította a beszélgetést, hogy van-e tanulmányunk a témáról? Igen, akinek nincs tanulmánya, annak véleménye se legyen … Lesz tanulmány,és lesz vélemény is.

A BKV mostohagyereke, a Fogaskerekű Vasút jövőre lesz 130 éves. Lassanideje felébredni a Főpolgármesteri Hivatalban és a BKV-nál is.

Legutóbbi módosítás: 2003. július 31.

Related Posts with Thumbnails

Hozzászólások



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *