A VEKE támogatja a Pozsonyi úti trolibusz-sáv létesítésének elképzelését | VEKE
VEKE
Városi és El?városi Közlekedési Egyesület

A VEKE támogatja a Pozsonyi úti trolibusz-sáv létesítésének elképzelését

2004-10-26
By

Egyesületünk az alábbi, a tömegközlekedés előnyben részesítéséről és a téma aktualitásairól szóló közlemény megjelentetésére kérte fel a Magyar Távirati Irodát.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) támogatja és üdvözli a Fővárosi Önkormányzat Közlekedési Ügyosztályának kezdeményezését, amely ezúttal Budapest XIII. kerületében biztosítana előnyt a tömegközlekedés járművei számára. A 76-os és 79-es jelzésű trolibuszvonalak járművei nap mint nap beragadnak a Pozsonyi úti dugóba, a Szent István parktól a Jászai Mari térig a kétmegállós távot csúcsidőben előfordul, hogy csak 30-40 perc alatt tudják megtenni. A VEKE támogatja a trolibuszsáv elképzelését, egyben szorgalmazza, hogy a jövőben több hasonló, a tömegközlekedés előnyben részesítéséről szóló kezdeményezés valósuljon meg.

Fontosnak tartjuk a személygépkocsi forgalom jelentős korlátozása nélkül megépíthető Vágány utcai buszsáv létesítését, amely az angyalföldi buszjáratok menetidejét tudná jelentősen lecsökkenteni.

Szükségesnek ítéljük a rendkívül nagy buszforgalmat lebonyolító Bartók Béla úton, a Vajda Pál főpolgármester-helyettes úr által is szorgalmazott buszsáv létrehozását, illetve több forgalmas villamosvonalon a lámpaprogramok átalakítását úgy, hogy a villamosoknak ne kelljen minden esetben akár percekig a megállóban várakozniuk szabad jelzésre várva.

Az elmúlt időszakban a tömegközlekedés előnyben részesítését szolgáló intézkedések közül az Erzsébet hídon és a Thököly úton létesített buszsávok egyaránt sikerrel vizsgáztak, az akár 50 személyautónyi embert szállító buszokon utazók sok értékes perccel hamarabb jutnak el úticéljukhoz. Ki kell emelnünk azt is, hogy az új buszsávok építése mellett a meglévő buszsávok használatának hatékonyabb ellenőrzését is mielőbb meg kell valósítani, ahogy ez a Kossuth Lajos utcában és a Rákóczi úton már sikeresen megtörtént. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a buszsávok túlnyomó részét a személyautósok következmények nélkül használhatják, ezáltal értelmetlenné téve az olyan, akár egész városrészek gyorsabb közlekedését szolgáló intézkedéseket, mint amilyen például az említett Pozsonyi úti buszsáv létesítése.

Related Posts with Thumbnails

Hozzászólások



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *