A 8-as és 112-es buszok ügyében írt válaszunk a Főváros levelére | VEKE
VEKE
Városi és El?városi Közlekedési Egyesület

A 8-as és 112-es buszok ügyében írt válaszunk a Főváros levelére

2004-11-07
By

A Fővárosi Önkormányzat Közlekedési Ügyosztálya válaszlevelében a 112-es autóbusz útvonalának meghosszabbítása, végállomásának áthelyezése mellett foglalt állást. Viszontválaszunkban üdvözöljük döntésüket és a 8-as buszt illetően további intézkedéseket javaslunk.

BPI-331 a 8-as autóbusz (kifogásolt) Március 15. téri végállomásán. (forrás: Vitézy Dávid)

BPI-331 a 8-as autóbusz (kifogásolt) Március 15. téri végállomásán. (forrás: Vitézy Dávid)


A 8-as és 112-es autóbuszok pesti végállomásainak áthelyezéséről szóló javaslatunkra a Fővárosi Önkormányzattól pozitív válasz érkezett. Az elképzelések szerint a 112-es autóbuszok végállomásának Kálvin térre helyezése esélyes a megvalósulásra. Válaszlevelünk az alábbiakban olvasható:


“Címzett:

dr. Rakovszky János, vezető-főtanácsos, tömegközlekedési alosztályvezető

Budapest Főváros Önkormányzata

Főpolgármesteri Hivatal

Közlekedési Ügyosztály


Tisztelt Alosztályvezető Úr!


Köszönettel vettük a 8-as és 112-es autóbuszok pesti végállomásával kapcsolatban benyújtott javaslatunkra adott válaszát. Kérjük, hogy tájékoztassák egyesületünket az ügy további sorsáról, a megvalósuláshoz vezető úton megtett lépésekről és elért eredményekről.

A kompromisszumos megoldásként kiválasztott, a 112-es autóbusz Irányi utcai végállomásának áthelyezésérÅ‘l szóló javaslatot támogatjuk, ugyanakkor kezdeményezzük, hogy a 112-esnél nagyobb forgalmú és jelenleg talán még annál is szerencsétlenebb átszállási kapcsolatokkal rendelkezÅ‘ 8-as autóbusz végállomásoztatásának kérdését is vizsgálják meg. Egyesületünk álláspontja szerint a Március 15. téri végállomás jelenlegi átszállási kapcsolatainál lényegesen jobbak is elérhetÅ‘ek lennének a végállomás Kálvin térre történÅ‘ áthelyezésével, de amennyiben a végállomás áthelyezésérÅ‘l jelenleg nem lehet szó, kérjük, hogy a BKV Rt.-vel együttműködve tegyenek lépéseket arra vonatkozóan, hogy a 112-es jelenlegi közlekedési rendjéhez hasonlóan a 8-as viszonylat járművei is várakozás nélkül, körforgalomban közlekedjenek a Március 15. tér és a Ferenciek tere között. Természetesen elfogadhatónak tartjuk rövidebb, 1-2 perces kiegyenlítÅ‘idÅ‘k biztosítását, de a jelenleg külön leszállóhellyel is ellátott Március 15. téri végállomáson az utasok továbbutazása a buszok néhány perces végállomási várakozása miatt nem megoldott, a leszállóhely által jelentett leszállási kötelezettség miatt pedig a járművezetÅ‘k által nem is engedélyezett. A Hegyalja úti viszonylatok utasai számára minÅ‘ségi javulást jelentÅ‘, Önök által is támogatott 112-es meghosszabbítás mellett javasoljuk tehát, hogy a 8-as autóbuszok végállomásának jellegét módosítsák, a Március 15. teret az autóbuszok csak áthaladási pontként érintsék és nyíljon lehetÅ‘ség a Buda felÅ‘l érkezÅ‘ utasoknak a Ferenciek teréig való utazásra – hosszabb várakozás és leszállási kötelezettség nélkül. Ugyan nem érhetÅ‘ el olyan mértékű színvonalemelkedés, mint a javasolt meghosszabbítás esetében, de a 3-as metrót az utasok legalább rövidebb gyaloglással érhetik el. Ez a jelentéktelennek tűnÅ‘ intézkedés semmilyen többletköltséggel nem jár, hasznossága azonban jelentÅ‘s.

A 112-es autóbuszok végállomásának áthelyezését kiemelt fontosságúnak tekintjük, az igen forgalmas belső Hegyalja út utasai és a XII. kerület 112-es viszonylat által feltárt részei így végre átszállás- és gyaloglásmentes kapcsolatot nyernek a 2-es és 3-as metróval, a 7-es buszcsaláddal, a kiskörúti villamosokkal és a 9-es autóbusszal.

Javaslatunk alapos vizsgálatát a járatok utasai nevében is köszönjük, elképzelésünk támogatására és szíves tájékoztatására továbbra is számítunk.


Budapest, 2004. november 3.

Tisztelettel:

Vitézy Dávid
a Forgalomszervezés munkacsoport vezetÅ‘je”

Related Posts with Thumbnails

Hozzászólások



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *