VEKE
Városi és El?városi Közlekedési Egyesület

A hannoveri TW 2000-esek problémái

2005-01-31
By
TW2500 típusú csuklós motorkocsi, a hannoveri Stadtbahn-hálózat legmodernebb járműve (forrás: Szigeti Dániel)

TW2500 típusú csuklós motorkocsi, a hannoveri Stadtbahn-hálózat legmodernebb járműve (forrás: Szigeti Dániel)


2003-ban a hannoveri Stadtbahn-hálózat egyik TW 2000/2500 típusú kocsijának tengelycsapágya túlmelegedett, megrongálódott, emiatt pedig a jármű kisiklott. A járműveket egy konzorcium gyártotta, a konkrét alkatrészt, csakúgy, mint az egész forgóvázat, a Siemens szállította.

Az esemény nyomán a helyi közlekedési vállalat, az Üstra megvizsgálta a többi, hasonló típusú kocsit is, és másoknál is tapasztaltak időnként a megengedettnél erősebb felmelegedést. Emiatt úgy döntöttek, hogy az egész járműflottát folyamatos vizsgálatnak vetik alá: a 6-os és a 11A vonalon visszatértek a zöld (vagy teljes-reklámos) 6000-es motorkocsik . Az 1, 2, 4 és 8-as vonalak járművei pedig naponta többször betértek a kocsiszínbe, és másik jármű állt ki helyettük – ilyenkor az utasoknak át kellett szállniuk a cserejárműbe. A kiállt kocsi csapágyait pedig vizsgálatnak vetették alá. Emiatt az utasok ezt a kis kellemetlenséget elfogadták, különösen, mivel a média sokkal rosszabbra: a közlekedés teljes leállására készítette fel őket.

Már novemberben megkezdték a forgóvázak hőmérőkkel való felszerelését. Az így javított kocsikat már nem kell napközben a forgalomból kivonni, így december elejére a 4-es és 11-es vonalakon helyreállt a normál közlekedés, mára pedig a teljes hálózaton az eredeti menetrend szerint zajlik a forgalom. Az automatikus hőmérséklet-ellenőrző figyelmezteti a járművezetőt túlhevülés esetén, így a károsodás elkerülhető. Mindettől függetlenül a Siemens egy olyan megoldáson dolgozik, amivel a probléma véglegesen kiküszöbölhető lenne.

Mindaddig azonban, amíg ez meg nem oldódik, az Üstra egészen biztosan nem értékesít több TW 6000-es járművet, így Budapest sem vásárolhat egyelőre újabbakat.

Forrás: STRASSENBAHN MAGAZIN, 2/2005, 38-39. oldal.

Related Posts with Thumbnails

Hozzászólások



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *