VEKE
Városi és El?városi Közlekedési Egyesület

Kormányhatározat a közlekedési beruházásokról

2005-07-11
By
Az Európai Unió zászlaja

Az Európai Unió zászlaja


A Magyar Köztársaság kormánya döntött a 2007-13 közti költségvetési időszakban az Európai Unió Kohéziós Alapjához támogatás kérésének céljából benyújtandó közlekedésfejlesztési beruházásokról. A 1067/2005 sz. kormányhatározatban szereplő projektek előkészítése a közeljövőben megkezdődik.

Magyarország a következő (2007-től kezdődő) EU költségvetési periódus sikeres támogatás-felhasználásának érdekében az alábbi városi és elővárosi közlekedési beruházások előkészítését kezdi meg (a felsorolásban 2005-ben tervezésre, projektelőkészítésre fordítható összegek szerepelnek):

  • Budapesti elővárosi vasúthálózat fejlesztése: 1 713 millió forint
  • Miskolc városi villamos fejlesztése: 107 M Ft
  • Debreceni 2-es villamosvonal kiépítése: 83 M Ft
  • Szegedi elektromos tömegközlekedés fejlesztése: 157 M Ft
  • M0 autópálya északi szakaszának megvalósítása: 900 M Ft
  • Budapesti 1, 3 villamosvonalak meghosszabbításai: 712 M Ft
  • Észak-Dél regionális gyorsvasút első üteme: Szentendre-Békásmegyer: 392 M Ft
  • Budapesti P+R parkolási rendszer kiépítése: 310 M Ft

A listán egyelőre csak azok a beruházások szerepelnek, melyeket 2007-2008-ban el lehet kezdeni. A megvalósulásra azonban ez a kormánydöntés önmagában még nem garancia.

Az előírások szerint 9-12 hónap alatt kell eljutni az engedélyezési tervekig, ezek birtokában lehet a Kohéziós Alaphoz folyamodni. Az 50 millió euró feletti összköltségű projektek Brüsszelben kerülnek elbírálásra, az az alattiak itthon.

Mivel az EU költségvetése a 2007-től kezdődő pénzügyi időszakra még nincs elfogadva, valamint a pénzeszközökhöz való hozzájutás szabályai is változhatnak, ezért egyelőre nem tudni, végül a felsoroltak közül melyik projekt nyer támogatást.

A Kohéziós Alap azonban nyitott, más projektek bekerülésére is van lehetőség, a mostani kormánydöntésben szereplő projektek későbbi megvalósítási ütemeit is beleértve.

Related Posts with Thumbnails

Hozzászólások



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *