VEKE
Városi és El?városi Közlekedési Egyesület

Saar-vidéki Közlekedési Szövetség

2005-08-03
By
A Saarlandi Közlekedési Szövetség (saarVV) emblémája (forrás: http://www.saarvv.de)

A Saarlandi Közlekedési Szövetség (saarVV) emblémája (forrás: http://www.saarvv.de)


2005. augusztus elsején Peter Müller tartományi miniszterelnök a saarbrückeni főpályaudvar előtti téren ünnepélyesen is útjára indította a Saar-vidéki Közlekedési Szövetséget (Saarländische Verkehrsverbund, saarVV). A szövetség legfontosabb jellemzői (mint minden közlekedési szövetségnél) az egységes tarifa, és a szabad szolgáltatóválasztás.

A viteldíj megállapítása zónák szerint történik, a legdrágább utazás tíz zónát foglalhat magába – a tíízónás bérlet a tartomány teljes területére érvényes. Ez felnőtteknek egy hónapra 133 euróba (kb. 32 ezer forint) kerül, de a Saarbrückenben és közvetlen elővárosaiban bármely közforgalmú közlekedési eszközön korlátlan számú utazást lehetővé tévő havibérlethez már 40 €-ért (kb. 10 ezer forint) hozzájuthat egy felnőtt, a diákok pedig 13 €-t fizetnek ugyanezért. Aki egész évre előre megveszi a bérletét, természetesen kedvezményben részesül. AZ egy útra szóló jegy 1 zónára 1,90€ (kb. 460 Ft), a tartomány teljes területére 6,30 (kb. 1.500 Ft). Ezzel egy irányban utazhatunk, tetszőleges számú átszállással, de a kerülő- és a körutazás tiltott, és a visszaútra is mindenképpen új jegyet kell váltani.

Azonos zónák között viszont bármely közlekedési szolgáltató azonos tarifáért szolgáltat. A szövetségnek számtalan helyi közlekedési társaság mellett tagja az országos vasútvállalat, a DB Regio helyi érdekeltsége is.

Az új jegyárak az utasok 60 százalékának olcsóbbá teszik az utazást, viszont körülbelül 30 százalékuk – elsősorban az agglomerációból Saarbrückenbe ingázók – kismértékű drágulással szembesülhetett.

A szövetség elmélyítése, a menetrendek összehangolása és a közös utastájékoztatás létrehozása még hátravan, bár a szövetség honlapja már egységes tájékoztatást nyújt az érdeklődőknek.

Related Posts with Thumbnails

Hozzászólások



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *