VEKE
Városi és El?városi Közlekedési Egyesület

Meg kell állítani a BKV ámokfutását! – propagandavideó a cég honlapján

2007-12-04
By

A budapesti tömegközlekedés szétverésének újabb állomásához érkezünk a Fővárosi Közgyűlés Városüzemeltetési Bizottságának december 5-i, szerdai ülésével. A VEKE a fővárosi képviselőket kéri, hogy a szerdai bizottsági ülésen utasítsák el Hagyó Miklós és a BKV járatritkításra vonatkozó javaslatát.


Míg a BKV semmitmondó anyagokkal és egyébként a VEKE bevonása nélkül kamu társadalmi egyeztetést folytat, a cég kommunikációjában a járatritkításokra egyre direktebben utaló, durva elemek jelentek meg. Kedden a cég honlapjára az ámokfutás újabb állomásaként egy, a járatritkításokat propagáló videó került ki. A szemfényvesztést szolgáló videó durva csúsztatásokkal, szándékos túlzásokkal, tárgyi tévedésekkel és a BKV jelenlegi kommunikációját amúgy is jellemző hazudozással van tele.

A kihasználatlan buszok, villamosok és kisföldalattik mutogatásából összevágott videó legarcpirítóbb jelenete, amikor hajnali 4:26-kor az Oktogonnál található Kisföldalatti-megálló ürességével próbálják illusztrálni a járat feleslegességét. Egy a baj: az első Kisföldalatti a végállomásról 4:30-kor indul, nem csoda hát, hogy a még ekkor lezárt (!) állomáson egy utas sem várakozik. Hasonlóan durva megtévesztés a Vörösmarty térről néhány utassal induló szerelvények mutogatása: aki a BKV egyes vezetőivel ellentétben rendszeresen használja a budapesti tömegközlekedést, tudja, hogy a járat utasainak többsége a Deák Ferenc téren száll fel, főleg, hajnalban, amikor a Vörösmarty téren még egy turista sincsen.

Ami a döntéshozók megetetésére szánt videóban látható buszokat illeti, nem kell közlekedésmérnöknek lenni, hogy a szakmai csúsztatást észrevegyük. Ugyanis a kertvárosias területeken törvényszerű, hogy a járatok terhelése aszimmetrikus: a buszokat az emberek reggel befelé, délután hazafelé használják, az ellenkező irányban pedig kihasználatlanabbak a járatok. Mivel a buszokat az egyik végállomásról a másikra teleportálni nem lehet, ez egy teljesen szokványos és a világ bármely városában megfigyelhető jelenség. Épp ezért a Táborhegyet feltáró 137-es busz hegyvidéki megállóiban estefelé városközpont felé utazó utasokat találni valóban nehéz – de ettől még a járatot az utasok használják, csak ebben az idősávban hazafelé (az ugyanitt közlekedő 37-es járatot egyébként a VEKE javaslatára bevezetett zsúfoltságkezelés címén épp nemrég sűrítették.). Ugyanez igaz az Istenhegyi úton közlekedő 21-es, 21-es gyors és 90-es járatokra, ahol egy-egy tényleg majdnem üres busz egyébként azért tűnik fel, mert a környéken közlekedő járatok menetrendjét a BKV nem hangolta össze, így gyakran egy nagyobb hézag után két-három busz közlekedik együtt, amiből az elsőn egy tűt nem lehet leejteni, az utolsón viszont már valóban kevesebben vannak. Ez azonban sokkal inkább a BKV szakmai felkészültségére vonatkozóan enged következtetéseket levonni, mint sem a járat megszüntethetőségére, kihasználatlanságára.

A képi ferdítésen kívül elképesztő dolgok hangoznak el a BKV szóvivőjének szájából. Nincs még egy tömegközlekedési szolgáltató a világon, amelyik úgy akarná leszoktatni az utasokat a tömegközlekedésről, hogy propagandavideóval hívja fel a figyelmet arra, hogy az autóbuszok környezetrombolóak, üzemeltetésük pedig pazarlás. Tegyük hozzá: ez még csak nem is igaz, a buszok károsanyag-kibocsátásával példálózni egyenesen álságos dolog, egy busz légszennyezése ugyanis fajlagosan jóval kedvezőbb, mint egy személygépkocsié. A megszüntetett buszok által ki nem bocsátott, „megspórolt” légszennyezés pedig többszörösen fog jelentkezni a személyautó-forgalom növekedése és a több dugó miatt. Várospolitikai szemmel nézve tehát a klip szövegének minden egyes szava felvállalhatatlan.

A BKV ezzel a szánalmas próbálkozással túllépte a határt, a propagandafilm egyenesen a főpolgármester meghazudtolása, aki eddig a tömegközlekedés népszerűsítését, az autóforgalom csökkentését hirdette. Megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy Hagyó Miklós ezt a szakmailag és várospolitikailag is vállalhatatlan ámokfutást a zászlajára tűzte. Bízunk abban, hogy van mód a korrekcióra és a szakmai érveket nélkülöző, ferdítésekre és hamis érvrendszerre épülő járatritkítási terveket meg lehet akadályozni, az utazóközönség, Budapest és agglomerációjának lakossága érdekében.

Kérjük a Fővárosi Közgyűlés Városüzemeltetési Bizottságának tagjait, hogy a szerdai ülésen utasítsák el a BKV hamis elvrendszerét és az erre épülő járatmegszüntetési és járatritkítási csomagot. Itt az ideje, hogy a hazugságokon alapuló, a budapesti utasokat semmibe vevő és a tömegközlekedés rombolását célzó ámokfutást megállítsák, egyúttal kimondva: a BKV-nál zajló folyamatok tarthatatlanok, a cég átalakítása megbukott és változtatni kell a közlekedési cég önpusztító működésén.

A BKV videója:

Az elhangzó szöveg, szó szerint:

“Budapesten számos busz üresen, vagy csak egy-két utassal közlekedik. Az ilyen járművek üzemeltetése gazdaságtalan. Így minden óra, amíg ezek a kihasználatlan járatok az utakon közlekednek, pazarlás. A mi pénzünk pazarlása.

Talán nem mindenki gondol bele abba, hogy a BKV-buszok is üzemanyaggal működnek, mint bármelyik autó. Ezért az üzemanyagköltségekkel éppúgy számolni kell, mint saját otthoni költségvetésünk esetében. Egy fontos különbség azért van: Az autó tankolását az fizeti, aki az autót használja, míg a kihasználatlan buszokét mindannyian fizetjük.

Az utasok nélkül közlekedő buszok minden megtett kilométere elpazarolt pénz, megállónként több száz forint. Budapesten háromezer jármű közlekedik, csaknem ötezer megállóhelyre. Többmilliárd forintot költünk el így feleslegesen. Mindezt odafigyeléssel, összegyűjtve, ésszerűen felhasználva új járművekre, tisztább utastérre és érezhetően hasznos fejlesztésekre költhetnénk.

Az autóbusz motorja ugyanannyi üzemanyagot éget el akkor is, ha üresen jár, és akkor is, ha tele van utasokkal. Miért füstölnénk fölöslegesen? Ne költsünk saját környezetünk rombolására! A pénzt okosabban felhasználva zöldebb közlekedésre válthatunk. Gondoljuk át!”

Related Posts with Thumbnails

HozzászólásokLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *