VEKE
Városi és El?városi Közlekedési Egyesület

A BKV nagy erőkkel dolgozik az utasok elriasztásán

2008-01-03
Szerző:

Idegölő sorbanállások a pénztáraknál – a VEKE a decemberi bérletek érvényességének meghosszabbítását kéri.

Régen látott sor a Nyugai téri aluljáró jegypénztáránál. (forrás: Böde Csaba)

Régen látott sor a Nyugai téri aluljáró jegypénztáránál. (forrás: Böde Csaba)


Nemhogy a sorban állás nem maradt el, de soha nem látott sorok alakultak ki a BKV pénztárai előtt. Ez nem csoda, hiszen december utolsó napján sem lehetett kapni a január elsejétől érvényes bérleteket a pénztárakban. Az új szelvények mindegyikét kézzel kell kitölteni, ez plusz idő.

A havibérletet indokolatlanul szüntették meg – a BKV hazugsága, hogy ezt az utasok kérték. Jellemző a BKV még hivatalban lévő vezetőinek hozzáértésére, hogy szerintük az utasok csak a havibérlet léte miatt váltják meg a bérletüket hó elején, és ha majd nem lesz ilyen bérlet, automatikusan megszűnnek a sorok. Ehhez képest 30 napos bérletet eddig is lehetett kapni, tehát aki akarta, eddig is megvehette máskor. A többség azonban csak fizetésnapkor tudja megvenni a bérletét, jól jelzi ezt az éves bérletek iránti csekély érdeklődés.

A BKV letette a nagyesküt, hogy január elején az összes pénztárat nyitva tartják, hosszított nyitvatartással. Ehhez képest a pénztárak kapacitását összességében kb. az egyharmadával csökkentették. A forgalmasabb metrómegállóknál akár 40-50 percet is várakozni kell, hogy bérletet lehessen venni. Az Akácfa utcai főpénztár előtt az utcán kígyózik a sor. Mivel sokan nem tudják kivárni a sort, mert munkába vagy gyerekért kell menni, és ekkora várakozásra nem készülhettek fel, bliccelésre kényszerülnek – a BKV miatt.

A BKV és Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes által keresztülerőszakolt egész tarifaváltoztatási csomag alapjaiban elhibázott, előkészítetlen és elkapkodott, amennyiben szakmai oldalról nézzük a hatásait. Ugyanakkor kifejezetten jól beleillik abba a tömegközlekedés szétverését célzó intézkedéssorozatba, amelyet Hagyó Miklós hirdetett meg. A drasztikus díjemelés, az emelés ellenére bérletet vásárlók szándékos bosszantása, az éjszakai jegy bevezetése mind az utasok elriasztását célozzák. Mindezt azért, hogy a kilátásba helyezett otromba járatritkításokat és járatmegszüntetéseket az így okozott utasvesztésre hivatkozva lehessen meglépni, majd a járatmegszüntetéseket durva leépítések, tömeges járműselejtezések és telephelyeladások követhessék.

Felszólítjuk Antal Attila vezérigazgatót, hogy hosszabbítsa meg a tavaly decemberi és éves bérletek érvényességét január 8-a éjfélig, nyittassa ki az összes pénztárablakot, hogy a becsületes fizető utasok megválthassák bérletüket – a BKV szlogenje szerint úgyis csak a fizető utas számít. Hát akkor számítson is! Ne csak szavakban, de tettekben is legyen utasbarát a BKV!

Related Posts with Thumbnails

HozzászólásokVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.