VEKE
Városi és El?városi Közlekedési Egyesület

Gyulai Gézára emlékezünk

2009-10-09
By

“Mert a szív és az ész együtt mindenre kész”

Gyulai Géza

(1950-2009)

Kilenc éve, amikor még nagyon gyerekcipőben járt a honlapom, felfedeztem egy csemegét a neten: Gyulai Géza járműgrafikáit.

Akkortájt nem dívott még, hogy aktív BKV-s netezzen, sőt, kifejezetten rossz szemmel nézte ezt a cég. Járműgrafikák okán mesterkurzusra jelentkeztem nála, s pár nap múlva kopogtattam az irodája ajtaján.

Meglepődtem, mert nem hittem volna, hogy egy zord csoportvezető ily közvetlen, kedves is tud lenni. A grafikai jótanácsokon hamar túlestünk, alig nyomott el egy-két szál cigit, már mutatta a fiókjában heverő ötlet-arzenált. Önfeledten mesélt villamosról, metróról, gyorsvasútról, minden csodáról, amiről egy akkor világot még nem látott közlekedésmérnök palánta még csak nem is hallott. Gondolataiban összeolvadt a tradíció a jövővel, hitte és vallotta, hogy a múlt közlekedési értékeire lehet csak ráépíteni a korszerű hálózatot.

Nem sokkal rá a VEKE “nulladik” dzsemboriján találkoztunk: Amikor annak örömére gyűltünk össze hús-vér valónkban, hogy megünnepeljük az igaztalanul meghurcolt Szántó Feri barátunk győzelmét. Jókor, jó helyen.

Az addig csak virtuális baráti kör élőben is rátalált egymásra és a villamosozás, buszozás és FAV-ozás után egy jó hangulatú sörözés közepette megfogalmazódott bennünk, hogy gondolatainkat, erőinket fogjuk össze a jó cél érdekében. Ha nem is állt Géza a rivaldafénybe, de lelkesen, ötletekkel teli mindig számíthattunk rá, a másodvonal lelkes szószólójává, aktív, fáradhatatlan tagunkká vált.

Ember és szakember.

A BKV azon egy-két régi vágású, de jó szakembereinek egyike volt, aki 2007-ben nem állt be a pozícióharcba. Nem tért le az igaz útról. Nem tört meg, de nem is volt forradalmár. Gondolkodott, gondolatai, tapasztalata, széles látóköre mindig előbbre és előbbre vitte. Nem az mozgatta, hogy minél feljebb kerüljön, hanem, hogy a közlekedés, amiért élt, kis léptekkel, de javuljon.

Öröksége nem csak a hit, hanem a tudat, hogy a közjó felé kell tartanunk. Tavaly nyugdíjba vonult, letette a mundért. Átadhatta magát a pihenésnek és élvezhette legalább egy kicsit a gúzsba nem kötött álmokat, rendezhette a dolgos évtizedek alatt felgyülemlett kimeríthetetlen gondolattárát.

Édesapja nyomdokait követte, mindig is nagy-nagy szeretettel és tisztelettel.

Immáron mindörökre.

(Hajtó Bálint)

Gyulai Géza temetése október 15-én 11 órakor lesz az Újköztemetőben.

Géza honlapja – munkáival, gondolataival, a már említett járműgrafikáival és édesapjára emlékező oldalaival – az alábbi címen található: http://telnet.datanet.hu/~gyulaig/

Related Posts with Thumbnails

Hozzászólások



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *