VEKE
Városi és El?városi Közlekedési Egyesület

A hazug közlekedési miniszter ismét lebukott

2009-12-10
Szerző:

Hazudott Hónig Péter: nem igaz, hogy Ausztriában tömegesen vasútvonalakat zárnak be. A cáfolat ezúttal külföldről érkezett. Külföldön sem értik, mit művel a magyar kormány. Az osztrák Fahrgast utasjogi szervezet levele és közleményünk.
Hazudott Hónig Péter: nem igaz, hogy Ausztriában tömegesen vasútvonalakat zárnak be

A közlekedési miniszter újabb hazugsága lepleződött le. Ma már mindenki látja, hogy a miniszternek sem a gazdaságosságra, sem a megtakarításra vonatkozó szólamai nem felelnek meg a valóságnak, most pedig a külföldi példákra való hivatkozás kapcsán is lebukott.

Az utasok érdekeit képviselő európai közlekedési civil szervezetek szövetsége, a European Passengers Federation (EPF) osztrák tagszervezete nyílt levelet írt a magyar közlekedési miniszternek, melyben leleplezi az osztrák vasútbezárásokkal és az európai trendekkel szívesen példálózó miniszter érvelésének valótlanságát.

Hónig Péter a médiában számos alkalommal, majd október 5-én az Országgyűlésben is a következőket mondta: „Mégis az ÖBB-nél néhány hete 58 vasúti vonal bezárását és 20 százalék létszámcsökkenést határoztak el rövid időn belül.” (forrás: parlament.hu). Ezzel szemben osztrák társszervezetünk, a Fahrgast illetékese, Peter Baalmann levelében kifejti: „valóban létezik egy tanácsadó cég vitatott tanulmánya, amiben 57 vasútvonal felülvizsgálását javasolják, viszont ez irányú kormányzati terv nem létezik, az ÖBB sem készül jelenleg ilyen intézkedésekre és nem valószínű, hogy a hivatkozott tanulmány lényeges elemei végrehajtásra kerülnek”.

A nyugat-európai vasútfejlesztési trendekkel kapcsolatban a tekintélyes osztrák közlekedési szervezet vezetője levelében hozzáteszi: „Rheinland Pfalz német tartomány közlekedési minisztere az Ön SPD-s kollégája, Hendrik Hering. Itt az utóbbi években 9 szünetelő vasútvonalon újra megindították a közlekedést és további 7 vonal újraindítását tervbe vették. Az integrált ütemes menetrend 1994. évi bevezetése óta nem került sor vasútvonal szüneteltetésére Rheinland-Pfalz tartományban, ellenben vasútvonalak reaktiválása a fenntartható közlekedési politika sikeres eszközének bizonyult. Ezáltal tervszerűen megszüntetik a hálózati hiányosságokat, közelebb hozzák egymáshoz a kistérségeket. A kötöttpályás hálózatok kiépítésének köszönhetően előre tör az éghajlatot kímélő mobilitás ügye. Szívesen segítünk előkészíteni egy, a MÁV és a KHEM képviselőiből álló magyar delegáció látogatását Rheinland-Pfalzban”

A VEKE ezúton ismét felszólítja a Kormányt és különösen Hónig Péter közlekedési minisztert, hogy fejezze be a mellébeszélést, a közvélemény valótlan adatokkal történő rendszeres félrevezetését, a magyar vasút, illetve az utasok elleni küzdelmét. Három nappal a menetrendváltás előtt még mindig nem ismertek a Volán-társaságok új menetrendjei, az utasok tájékoztatása elmaradt. Olyan silány munkát a rendszerváltás óta közlekedési kormányzat nem végzett, mint a mostani, amely egy eleve rossz és az utasok érdekeivel teljesen ellentétes intézkedéscsomagot vezetne be, de még ennek a megszervezésére is képtelen, nyomában csak a káosz jár, tevékenységével csak árt az országnak.

Mára a korábban nagy szavakkal beharangozott vasútreformból csak vonalbezárások és a drasztikus áremelés maradtak – ez pedig semmi más, mint rombolás. A Kormánynak vissza kell vonnia a vasútvonalak bezárására vonatkozó terveit és a drasztikus áremelési elképzeléseit is. Tanuljon a Kormány a Fővárosi Közgyűléstől, amely belátta, hogy nincs értelme a jelen helyzetben az áremelésnek a közösségi közlekedésben. A vasútrombolás-ügyi miniszterét pedig mondassa végre le, az ország érdekében.

Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület

Az European Passengers Federation (EPF) magyar tagszervezete

Related Posts with Thumbnails

HozzászólásokVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.