VEKE
Városi és El?városi Közlekedési Egyesület

Szigorú fellépés szükséges: kábellopás miatt nem jár a 41-es villamos

2010-04-16
By

Három hétig nem jár a 41-es villamos egy újabb kábellopás miatt – a VEKE elvárja a rendőrségtől és az ügyészségtől, hogy határozottan lépjen fel a budapesti közlekedést veszélyeztető tettesek ellen.

 (forrás: VEKE)

(forrás: VEKE)


2010. április 15-ére virradó éjszaka Budafok elágazásnál elloptak egy 600 méteres, föld alatti áramvisszavezető kábelt, így – a korábbi kábellopásokkal együtt – a 41-es villamos külső szakasza alkalmatlanná vált a közlekedésre. Sem betápláló (pozitív), sem visszavezető (negatív) kábel nem maradt, a felsővezeték és a sínek önmagukban pedig nem bírják el a gyorsításokhoz szükséges terhelést, zárlatot okozhatnak.

Várhatóan tehát a 41-es villamosok Budafok kocsiszín és a Kamaraerdő között legalább három hétig nem közlekednek, a Fehérvári úton pedig 30 km/h-s korlátozás vált szükségessé.

A kábellopás helyszíne, Budafok elágazás, Budapest (forrás: VEKE)

A kábellopás helyszíne, Budafok elágazás, Budapest (forrás: VEKE)

 (forrás: VEKE)

(forrás: VEKE)

A földkábelek

Az áramot nagyrészt nem a sín vezeti vissza, hanem a vele párhuzamos vastag rézkábel, mert annak sokkal jobb az vezetőképessége (kisebb az ellenállása). Amennyiben ez a vezeték hiányzik, a rendszer már nem bír el nagyobb áramfelvételt (nagy sebességgel közlekedő, vagy erősen gyorsuló villamost) a zárlat veszélye nélkül.

A kábelek eltávolítása azonban szaktudás nélkül veszélyes, és a mellékelt képek alapján valóban egyértelmű, hogy hozzáértő tettesekről van szó: tudni kell, milyen sorrendben szabad átvágni a kábeleket; majd összehangolt munka kitekerni a vezetéket. Könnyen lehet tehát, hogy bennfentesek voltak az elkövetők és így reméljük, hogy a rendőrség hamar rájuk talál.

Kapcsolószekrény kábellopás előtt és után - az áram-visszavezető kábelek és a réz elosztósín eltávolítása (forrás: VEKE)

Kapcsolószekrény kábellopás előtt és után – az áram-visszavezető kábelek és a réz elosztósín eltávolítása (forrás: VEKE)

Egyre gyakoribbak a kábellopások

Ez az eset az eddigi legsúlyosabb hasonló bűncselekmény volt, a kábellopások száma azonban általában is emelkedik: a budapesti villamos- és HÉV-hálózat számos pontján szükséges állandósult sebesség- vagy gyorsulás-korlátozás. Lassan minden éjjel történnek tehát hasonló esetek, csak kisebb szakaszokon, melyeket jobb esetben sikerül pótolni, máskor viszont maradnak a tartós korlátozások.

Nem csak a BKV tehát képtelen lépést tartani a kábellopásokkal, de a rendőrség és az ügyészség is tétlenül szemléli a fémgyűjtő maffiát: az évente több, mint 300 feljelentés ellenére a felelősségre vonások elmaradnak, vagy közérdekű üzem megzavarása helyett csupán rongálásről vagy lopásról szólnak az eljárások.

A visszavezető kábel védőcsövének maradványa (forrás: VEKE)

A visszavezető kábel védőcsövének maradványa (forrás: VEKE)

Ezekben a dobozokban találhatók az áramot visszavezető rézkábelek kötései és a védőcsövek.  Több emberes, összehangolt és gépesített feladat kiszedni a kábelt innen, amihez hely- és rendszerismeret is kell. (forrás: VEKE)

Ezekben a dobozokban találhatók az áramot visszavezető rézkábelek kötései és a védőcsövek. Több emberes, összehangolt és gépesített feladat kiszedni a kábelt innen, amihez hely- és rendszerismeret is kell. (forrás: VEKE)

Határozott lépések szükségesek

A VEKE kéri a BKV-t, minél előbb állítsa helyre a villamosközlekedést; továbbá felszólítja a rendőrséget és az ügyészséget, hogy sokkal szigorúbban és határozottan lépjen fel a szaporodó kábellopások ellen, melyek akadályozzák és veszélyeztetik a közlekedést. Dolgozzák fel a rendelkezésre álló bizonyítékokat (tettenérések, szerszámok) és kezeljék helyén a cselekményeket: álláspontunk szerint a kábellopás nyilvánvalóan nem csupán lopás vagy rongálás, hanem közérdekű üzem működésének megzavarása.

Related Posts with Thumbnails

Hozzászólások



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *