VEKE
Városi és El?városi Közlekedési Egyesület

Kiállás a Budai Fonódó mellett

2010-06-07
By

Sokan temetik a Budai Fonódó projektet (projektleírás a linken), hiszen hosszú hónapok óta nem történik semmi, a Főváros és a II. kerület vitája nem oldódott meg. Mivel a projektet a VEKE kiemelten támogatja, igyekszünk hírt adni a fontosabb eseményekről, így arról is, hogy Tarlós István interjújában támogatólag nyilatkozott a Budai Fonódó villamoshálózat projektről és viszonylag karcosan a II. kerület – egyébként szintén fideszes – vezetésének kifogásairól.
A Vasárnap Hírek 2010. június 6-i számában Tarlós Istvánnal, a Fidesz főpolgármester-jelöltjével készítettek egy több témát felölelő interjút. Bár politikusi interjúkat általában nem idézünk, az egyik kérdés-válasz azonban olyan témát érint, amellyel sokat foglalkoztunk és amelyben Tarlós – mint esélyes főpolgármester-jelölt – válasza figyelemre méltó jelentőségű.

Az óbudai 17-es villamos kapcsolatrendszerének a 19-41-es budai rakparti vonal és az Alkotás utca felé történő bővítését és a budai hálózat teljesen átalakítását jelentő, a ma egy vagy két átszállással beutazható útvonalakat átszállásmentessé tevő beruházás, a Budai Fonódó villamosprojekt ügye nem politikai kérdés. A Fővárosi Önkormányzatban eddig egyetlen frakció sem kritizálta a beruházást, amelyet többek között épp a VEKE nyomására és javaslatára a Demszky-féle városvezetés indított (bár néha igencsak elhanyagolt), de azt az ellenzék is mindvégig támogatta, Tarlós István programjában is szerepel. Sajnálatos módon az – egyébként Láng Zsolt fideszes polgármester által vezetett – II. kerületi Önkormányzat különböző ellenérvekre, kifogásokra hivatkozva pártállásra tekintet nélkül egységesen ellenzi és jogköreinél fogva egy éve akadályozza a villamosfejlesztést, elsősorban autós szemléletű kifogások miatt. A VEKE a kifogásokat csokorba gyűjtötte és tételesen reagált rájuk – még 2009 novemberében, azóta a projekttel semmi nem történt, mivel a projektgazda Fővárosi Önkormányzat és a BKV teljesen meggyengült politikai vezetése a projektet már nem erőltette, így a tárgyalások is megrekedtek a Főváros és a II. kerület között. Várhatóan a helyzet az októberben esedékes önkormányzati választásokig már nem változik. Szerencsére a patthelyzetben legalább a korábban kilátásba helyezett szigorú határidőket sikerült lazítani és az Európai Bizottság – tekintettel a projekt igen értékes szakmai tartalmára – kivár a budapesti belső politikai egyeztetések lezárultáig, bár hogy ez a türelem meddig tart ki, nem tudjuk.

Ebben a környezetben érdemes felfigyelnünk a Vasárnap Hírekben megjelent interjú egy részletére, mely hosszú hónapok után az első – és szerencsére támogató – politikai nyilatkozatot jelenti a fontos és a VEKE által támogatott projekt kapcsán. Reméljük, a Budai Fonódó projekt minden párt részéről támogatást kap és bárki is nyerje a főpolgármester-választást és szerezzen többséget a Fővárosi Közgyűlésben, valóban elősegíti a fejlesztés megvalósulását és meggyőzi a II. kerületet.

Íme, a nyilatkozat vonatkozó része szó szerint:

Vasárnapi Hírek: Mennyire egységes a Fidesz fővárosi programja és vannak-e világos prioritásaik? Csak azért kérdezem, mert néha úgy tűnik, nem igazán… Azt gondolom, mindenki számára egyértelmű, miért lenne fontos például a budai fonódó villamoshálózat. Azért, hogy átszállás nélkül végig lehessen menni Budán gyorsan, kényelmesen és környezetbarát módon kötött pályás tömegközlekedéssel. Miközben, úgy tudom, ön és a fővárosi Fidesz is fontosnak tartja mindezt, a második kerület szintén fideszes polgármestere az autósok érdekeire hivatkozva lényegében obstruálja a tervet, kockára téve például az ehhez szerezhető EU-s pénzek elnyerését…

Tarlós István: Amikor a budai fonódó villamosról beszélünk és Láng Zsolt polgármester úr ellenállását emlegeti, akkor nem arról van szó, hogy ő a Fidesz programját vitatná. Ezt a programot Orbán Viktorral közösen mutattuk be, és ebben egyértelműen szerepel a kötött pályás tömegközlekedés prioritása. Láng Zsolt sem ezt vitatja. Egy konkrét részletkérdésben fejtette ki különvéleményét, de egyáltalán nem biztos, hogy igazat fogunk adni neki. Hiszen ebben a kérdésben legalább ilyen lényeges Óbuda és a XII. kerület első emberének álláspontja is. Őket is meghallgatjuk, aztán döntést fogunk hozni. Biztos vagyok abban, hogy a budai fonódó villamost minél hamarabb meg kell csinálni, és ezt Láng Zsolt is pontosan tudja. Csak bizonyos feltételeket próbál támasztani. Ha jogosak a feltételek, ezeket belekomponáljuk a megvalósításba. De olyan is van, hogy valakinek a kívánsága nem teljesül…

Related Posts with Thumbnails

Hozzászólások



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *