ÔĽŅ Lebukott a M√ĀV: nem mondt√°k be a Keletiben a v√°g√°nyz√°rat | VEKE
VEKE
V√°rosi √©s El?v√°rosi K√∂zleked√©si Egyes√ľlet

Lebukott a M√ĀV: nem mondt√°k be a Keletiben a v√°g√°nyz√°rat

2010-06-26
SzerzŇĎ:

A v√°g√°nyz√°rat megelŇĎzŇĎ, p√©nteki napon a VEKE kiemelt figyelmet szentelt a szombatt√≥l kezdŇĎdŇĎ v√°g√°nyz√°rra, amelyre cs√ľt√∂rt√∂k√∂n h√≠vtuk fel a figyelmet √©s p√©ntek reggel k√∂zlem√©nyben k√©rt√ľk a M√ĀV-ot, hogy alak√≠ts√°k √°t a forgalmi rendet.

A p√©nteki v√°laszk√∂zlem√©ny√ľnk hat√°sa

B√°r p√©nteken kifejezetten Andr√°si Mikl√≥s M√ĀV-vez√©rigazgat√≥nak √©s Koz√°k Tam√°snak, a M√ĀV-Start vez√©rigazgat√≥j√°nak, tov√°bb√° Dab√≥czi K√°lm√°n illet√©kes miniszt√©riumi fŇĎoszt√°lyvezetŇĎnek c√≠mzett lev√©lben k√©rt√ľk, semmilyen int√©zked√©s nem t√∂rt√©nt a forgalmi rend √©rdemi √°talak√≠t√°s√°ra. Egyetlen int√©zked√©s, melyet a sajt√≥ nyom√°sa kik√©nyszer√≠tett: a miskolci InterCity vonatok is meg√°llnak KŇĎb√°nya felsŇĎn, b√°r ezt a v√°ltoz√°st sem ny√≠ltan jelentett√©k be, hanem egy d√©lut√°ni k√∂zlem√©nyben m√°r √ļgy adtak errŇĎl t√°j√©koztat√°st, mintha eleve is √≠gy tervezt√©k volna.

A botr√°nyos v√°g√°nyz√°r √ľgye nagy figyelmet kapott: megsz√≥lalt az √ľgyben a legink√°bb √©rintett budapesti ker√ľlet, R√°kosmente polg√°rmestere. Riz Levente k√∂zlem√©ny√©ben el√≠t√©lte a v√°g√°nyz√°r megszervez√©s√©nek m√≥dj√°t. A sajt√≥ √©rdeklŇĎd√©s√©t is felkeltette a t√©ma: az m1 √©s a TV2 h√≠rad√≥j√°ban is sz√≥ volt r√≥la, a T√©nyek riportj√°ban ugyan a M√ĀV nem sz√≥lalt meg, de a riporter saj√°t tapasztalatai alapj√°n egy√©rtelmŇĪen megc√°folta a hangosbemond√°s t√©ny√©t.

Hangosbemond√°s a Keleti p√°lyaudvaron

A M√ĀV cs√ľt√∂rt√∂k esti v√°laszk√∂zlem√©ny√©ben ‚Äěhat√°rozottan c√°folta‚ÄĚ a VEKE nyilatkozat√°t, √©s b√°r a forgalmi rendrŇĎl egy sz√≥t sem ejtettek, az utast√°j√©koztat√°s kapcs√°n pr√≥b√°lt√°k v√©deni az igazukat. B√°r a M√ĀV k√∂zlem√©nyben egy sz√≥t sem ejtenek arr√≥l, hogy a vonatokon semmilyen t√°j√©koztat√°st nem tal√°lunk √©s ahogy Riz Levente is jelezte, a helyi sajt√≥ban sem jelenttettek meg felh√≠v√°st, ut√°naj√°rtunk a M√ĀV √°ll√≠t√°sainak.

A Keleti p√°lyaudvaron az utasok hangosbemond√≥n kereszt√ľli t√°j√©koztat√°sa j√ļnius 15., kedd √≥ta 15 percenk√©nti ism√©tl√©ssel folyamatos. (M√ĀV-k√∂zlem√©ny, 2010.06.24.)

A TV2 st√°bj√°nak is feltŇĪnt √©s a riportban el is mondt√°k: a fenti √°ll√≠t√°s nem igaz. A VEKE is pr√≥b√°t tett, p√©nteken, a v√°g√°nyz√°rt megelŇĎzŇĎ napon a nap k√∂zep√©n, 12:10 √©s 12:40 k√∂z√∂tt 30 percen √°t r√∂gz√≠tett√ľk a Keleti p√°lyaudvar (egy√©bk√©nt legfeljebb 3-5 m√©teres k√∂zels√©gbŇĎl √©rthetŇĎ, egy√©bk√©nt rendk√≠v√ľl torz) hangosbemond√≥j√°nak ad√°s√°t, amelyben egy sz√≥ sem esett a m√°snapi v√°g√°nyz√°rr√≥l.

Teh√°t, a hangfelv√©tel √©s szem√©lyes tapasztalatunk is egy√©rtelmŇĪen bizony√≠tja, hogy a M√ĀV, amely hangzatos k√∂zlem√©nyben hat√°rozottan c√°folta a VEK√Č-t, nem csak a v√°g√°nyz√°r lebonyol√≠t√°s√°val kapcsolatos kritik√°nkra volt k√©ptelen reag√°lni, hanem amit v√©dekez√©s√ľl le√≠rtak, az is hazugs√°g volt.

A Keleti p√°lyaudvar csarnok√°ban nem tal√°ltunk semmilyen t√°j√©koztat√≥t: sem a p√©nzt√°rn√°l, sem az √ľgyf√©lszolg√°lat k√∂rny√©k√©n. (forr√°s: VEKE)

A Keleti p√°lyaudvar csarnok√°ban nem tal√°ltunk semmilyen t√°j√©koztat√≥t: sem a p√©nzt√°rn√°l, sem az √ľgyf√©lszolg√°lat k√∂rny√©k√©n. (forr√°s: VEKE)

Megkerest√ľk a p√°lyaudvari hirdetm√©nyt is: a Keleti p√°lyaudvar csarnok√°ban a v√°g√°nyokt√≥l jobbra esŇĎ p√©nzt√°rban egy√°ltal√°n nincs t√°j√©koztat√°s, a csarnok sark√°ban l√©vŇĎ √ľgyf√©lszolg√°lati irod√°ban egy kihelyezett pap√≠rfecni sincs. A v√°g√°nyok k√∂rny√©k√©n nincs kihelyezve semmi, az elektronikus utast√°j√©koztat√≥ t√°bla k√∂rny√©k√©n tal√°lhat√≥ fel√ľleteken √©rdektelen inform√°ci√≥k tal√°lhat√≥k. Egy helyen tal√°ltuk meg a Keleti p√°lyaduvar ter√ľlet√©n az egy√©bk√©nt kb. 12-es betŇĪm√©rettel szedett A4-es pap√≠rt a v√°g√°nyz√°rr√≥l: az alagsori jegyp√©nzt√°r mellett, egy f√©lreesŇĎ sarokban. Oda az megy, aki tud a v√°g√°nyz√°rr√≥l √©s kitart√≥an keresi az inform√°ci√≥t, √©s van 20 perce arra, hogy v√©gigj√°rja a Keleti p√°lyaudvar szegleteit. A M√ĀV azonban meg se pr√≥b√°lja el√©rni az utasait az inform√°ci√≥val: m√©g a v√©g√©n el√©gedettek lenn√©nek a szolg√°ltat√°ssal √©s √ļjra utazn√°nak, ez pedig a vas√ļtt√°rsas√°gnak l√°that√≥an nem c√©lja.

A kijelzŇĎn egy sor sincs a v√°g√°nyz√°rr√≥l. Viszont a k√©pen l√°that√≥ a p√°lyaudvaron √°ltalunk tal√°lt egyetlen hirdetm√©ny: alul, a p√©nzt√°rak mellett, egy eldugott sarokban, a jegyautomat√°kt√≥l jobbra. Ki keresi itt, ha nem tudja, hogy lesz v√°g√°nyz√°r? (forr√°s: VEKE)

A kijelzŇĎn egy sor sincs a v√°g√°nyz√°rr√≥l. Viszont a k√©pen l√°that√≥ a p√°lyaudvaron √°ltalunk tal√°lt egyetlen hirdetm√©ny: alul, a p√©nzt√°rak mellett, egy eldugott sarokban, a jegyautomat√°kt√≥l jobbra. Ki keresi itt, ha nem tudja, hogy lesz v√°g√°nyz√°r? (forr√°s: VEKE)

√Črdemes megjegyezni: m√≠g a Nyugati p√°lyaudvar k√∂zponti kijelzŇĎj√©nek utols√≥ sor√°ban p√©nteken is t√°j√©koztat√≥ inform√°ci√≥ futott a v√°ci vonatokat √©rintŇĎ m√°sik v√°g√°nyz√°rr√≥l, addig a Keleti p√°lyaudvar k√∂zponti kijelzŇĎj√©n (amire a rutinb√≥l utaz√≥k is j√≥ es√©llyel r√°n√©znek) egy sornyi inform√°ci√≥ sem volt a k√∂zelgŇĎ v√°g√°nyz√°rr√≥l.

Nem akarn√°nk magasra tenni a l√©cet, de ha csak a BKV-t √°ll√≠tjuk p√©ldak√©nt a M√ĀV el√©, a minimum elv√°rhat√≥ az lenne, hogy egy elŇĎv√°rosi vas√ļtvonalat ilyen s√ļlyosan √©rintŇĎ v√°g√°nyz√°r eset√©n:

  • a vonatokat ind√≠t√≥ v√°g√°nyokon a megelŇĎzŇĎ napokban nagy alak√ļ t√°j√©koztat√≥ t√°bl√°k h√≠vj√°k fel azok figyelm√©t, akik magukt√≥l nem keresik az inform√°ci√≥t

  • a vonatok ajtajaira √∂ntapad√≥ t√°j√©koztat√≥kat helyezzenek ki

  • esetleg a kalauzok is h√≠vj√°k fel a figyelmet a k√∂zelgŇĎ v√°g√°nyz√°rra

  • helyezzenek ki t√°j√©koztat√≥t a p√©nzt√°rak mellett.

A fenti megold√°sokat a M√ĀV nem alkalmazza, az utast√°j√©koztat√°s a rutin szerint abban mer√ľl ki, hogy a p√°lyaudvar eldugott sark√°ban kisz√∂gelik a hirdetm√©nyt.

√Ėsszegz√©s

√Ėsszess√©g√©ben meg√°llap√≠that√≥, hogy a M√ĀV vezet√©se a v√°g√°nyz√°ri forgalmi rend kapcs√°n sz√°mos hib√°t k√∂vetett el:

1. A v√°g√°nyz√°r elŇĎk√©sz√≠t√©s√©n√©l nem voltak tekintettel az utasok √©rdekeire, az utasokat ar√°nytalan m√©rt√©kben h√°tr√°ltat√≥ forgalmi rendet hagytak j√≥v√°. Nem gondoskodtak az elŇĎv√°rosi vonatok Nyugati p√°lyaudvarra terel√©s√©rŇĎl (ahol ennek semmilyen infrastruktur√°lis akad√°lya nincs), √©s nem gondoskodtak a buszp√≥tl√°sr√≥l sem.

2. A v√°g√°nyz√°rat k√©sŇĎn hirdett√©k meg √©s az alapvetŇĎ utast√°j√©koztat√°si csatorn√°kat sem haszn√°lt√°k ki, hogy √©rtes√≠ts√©k az utasokat a jelentŇĎs forgalmi fennakad√°sr√≥l Budapest k√∂zponti p√°lyaudvar√°n.

3. M√©g a VEKE figyelemfelh√≠v√°sa ut√°n sem voltak k√©pesek az √©rdemi korrekci√≥ra (eltekintve a miskolci IC-k meg√°ll√≠t√°s√°t√≥l, mely hasznos l√©p√©s ugyan, de az √∂sszk√©pen sokat nem jav√≠t), a b√°rmikor szinte azonnal elrendelhetŇĎ int√©zked√©seket (pl. buszp√≥tl√°s megszervez√©s√©t) sem hajtott√°k v√©gre, a t√°j√©koztat√°s sz√≠nvonal√°t nem jav√≠tott√°k √©rdemben (a honlapra a VEKE-k√∂zlem√©nye ut√°n kihelyezt√©k a h√≠rt, de ez nem elegendŇĎ).

4. A M√ĀV a nyilv√°noss√°gban val√≥tlan inform√°ci√≥kkal t√°madta a VEK√Č-t, hazugs√°gokkal pr√≥b√°lt√°k f√©lrevezetni a nyilv√°noss√°got. B√°r a forgalmi rendrŇĎl egy sz√≥t sem sz√≥ltak, az utast√°j√©koztat√°ssal kapcsolatos √°ll√≠t√°sok is val√≥tlannak bizonyultak.

5. A vas√ļtt√°rsas√°g vezetŇĎi az utasok √©rdeke el√© helyezt√©k a belsŇĎ √ľzemi √∂n√©rdekeiket, a k√©nyelmesebb √ľzemeltet√©si k√∂r√ľlm√©nyeket, ami egy szolg√°ltat√≥c√©gtŇĎl elfogadhatatlan.

A fentiek nyom√°n √ļgy l√°tjuk, hogy a M√ĀV vezet√©se egy egyszerŇĪ, h√©tv√©gi v√°g√°nyz√°r megszervez√©s√©be is belebukott ‚Äď hisz az alapvetŇĎ hib√°kat megpr√≥b√°lhatj√°k a beosztottakra fogni (b√°r nem volna √≠zl√©ses), de a nyilv√°nos figyelmeztet√©st k√∂vetŇĎen sem tettek semmit, hogy a v√°g√°nyz√°r ne j√°rjon ar√°nytalan √©rdeks√©relemmel √©s sz√≠nvonalcs√∂kken√©ssel a M√ĀV utaskiszolg√°l√°s√°ban.

Related Posts with Thumbnails

Hozzászólások

ÔĽŅ

Vélemény, hozzászólás?

Az email c√≠met nem tessz√ľk k√∂zz√©. A k√∂telezŇĎ mezŇĎket * karakterrel jel√∂lj√ľk.

ÔĽŅ