ÔĽŅ V√°ltoz√°sok a BKV h√°l√≥zat√°n 2010 ŇĎsz√©n | VEKE
VEKE
V√°rosi √©s El?v√°rosi K√∂zleked√©si Egyes√ľlet

V√°ltoz√°sok a BKV h√°l√≥zat√°n 2010 ŇĎsz√©n

2010-08-22
SzerzŇĎ:

2010 ŇĎsz√©n ism√©t v√°ltozik a BKV param√©terk√∂nyve, azonban az elm√ļlt √©vekben megszokottn√°l j√≥val kisebb m√©rt√©kben, b√°r t√∂bb VEKE-javaslat megval√≥sul√°s√°t √≠gy is siker√ľlt kiharcolnunk: √ļj buszj√°rat indul R√°koskerten, csukl√≥s buszok j√°rnak a 276E-n, alacsonypadl√≥s buszok jelennek meg a 102-es √©s 112-es vonalakon, illetve a 8-112-es aut√≥buszok pesti v√©g√°llom√°sa v√©glegesedik.

2010 ŇĎsze a BKV sz√°m√°ra tal√°n az egyik eddig legnehezebb idŇĎszak lesz: a buszpark mŇĪszaki √°llapota rohamosan romlik, olyannyira, hogy szeptember elej√©n a rendelkez√©sre √°ll√≥ j√°rmŇĪ√°llom√°nyb√≥l a c√©g nem fogja tudni a param√©terk√∂nyv √°ltal elŇĎ√≠rt teljes√≠tm√©nyt az utc√°ra bocs√°tani. R√∂viden: ha nem l√©p k√∂zbe a c√©g vezet√©se, ritk√°bban fognak j√°rni bizonyos j√°ratok, zs√ļfolts√°g v√°rhat√≥. A BKV vezet√©se az alv√°llalkoz√≥k √°ltal √ľzemeltetett j√°rmŇĪvek sz√°m√°t k√≠v√°nja ideiglenesen megn√∂velni, hogy a tan√≠t√°si idŇĎszak alatt is biztos√≠that√≥ legyen az elŇĎ√≠rt j√°ratsŇĪrŇĪs√©g. Egy biztos: ezzel az elker√ľlhetetlen toldozgat√°ssal-foltozgat√°ssal m√°r k√∂z√©pt√°von sem lehet meg√ļszni √ļj j√°rmŇĪvek beszerz√©s√©t, illetve forgalomba √°ll√≠t√°s√°t.

Tekintettel az okt√≥ber eleji helyhat√≥s√°gi v√°laszt√°sokra, a lek√∂sz√∂nŇĎ v√°rosvezet√©s nem k√≠v√°n nagyszab√°s√ļ v√°ltoztat√°sokat bevezetni 2010 szeptember√©ben a budapesti k√∂z√∂ss√©gi k√∂zleked√©si h√°l√≥zaton. A VEKE n√©h√°ny, r√©g√≥ta h√ļz√≥d√≥ √ľgyben azonban kiharcolta a 2010 ŇĎszi bevezet√©st, √≠gy ‚Äď sz√°mos apr√≥bb el√≠r√°s jav√≠t√°sa mellett ‚Äď az al√°bbi v√°ltoz√°sok v√°rhat√≥ak a 2010. √©vi BKV-param√©terk√∂nyvben.

1. Új autóbuszjárat indul 197-es számmal Rákoskerten

Biciklit√°rol√≥ √©s utasv√°r√≥ R√°koskert vas√ļt√°llom√°sn√°l

Biciklit√°rol√≥ √©s utasv√°r√≥ R√°koskert vas√ļt√°llom√°sn√°l

A VEKE √°ltal kezdem√©nyezett fejleszt√©s nyom√°n a ny√°r folyam√°n elk√©sz√ľlt a R√°kosmente √Ėnkorm√°nyzata, a Parking Kft. √©s a M√ĀV konzorcium√°ban ‚Äď eur√≥pai uni√≥s t√°mogat√°ssal ‚Äď a R√°koskert vas√ļt√°llom√°sn√°l egy P+R parkol√≥, a hozz√° tartoz√≥ fedett biciklit√°rol√≥ √©s kapcsol√≥d√≥ buszfordul√≥, √≠gy v√©gre minden adotts√°g rendelkez√©sre √°llt a busz beind√≠t√°s√°ra.

Ma R√°koskertrŇĎl a belv√°rosba vonattal lehet a leggyorsabban eljutni: a Keleti p√°lyaudvart mind√∂ssze 20 perc alatt √©rik el a szerelv√©nyek. Aut√≥val vagy busszal jelenleg ugyanez √ļt a reggeli cs√ļcsidŇĎben t√∂bb mint egy √≥r√°ig tart. A vonatok a reggeli cs√ļcsidŇĎben 20, m√≠g a nap t√∂bbi r√©sz√©ben 30 percenk√©nt k√∂zlekednek. Az √ļj buszj√°rattal m√°r R√°koskert eg√©sz ter√ľlet√©n √©lŇĎk sz√°m√°ra el√©rhetŇĎ lesz a vas√ļt, nem csak az √°llom√°s k√∂zvetlen k√∂rnyezet√©ben lak√≥knak.

Az √ļj 197-es buszj√°rat augusztus 23-√°n indul, lakoss√°gi k√©r√©sre azonban csak h√©tk√∂znap k√∂zlekedik, reggeltŇĎl k√∂r√ľlbel√ľl este 9 √≥r√°ig. Siker√ľlt azt is el√©rni√ľk a helyieknek, hogy m√©g a mai, k√∂zismerten rossz mŇĪszaki √°llapotok k√∂zepette is biztos√≠tson a BKV alacsonypadl√≥s, viszonylagosan k√∂rnyezetk√≠m√©lŇĎ j√°rmŇĪvet.

R√°koskert vas√ļt√°llom√°s, buszfordul√≥

R√°koskert vas√ļt√°llom√°s, buszfordul√≥

A busz R√°koskerten a 97E-hez k√©pest ellenkezŇĎ ir√°nyban, k√∂rforgalomban k√∂zlekedik: a vas√ļt√°llom√°st√≥l felmegy a R√°koskert sug√°r√ļton a S√°r√°nd utc√°ig, majd a Pesti utat el√©rve a Kucorg√≥ t√©ren √°t, a Zr√≠nyi utc√°ba balra kanyarodva ism√©t a R√°koskert sug√°r√ļton √©rkezik vissza kiindul√°si hely√©re ‚Äď minden √©rintett meg√°ll√≥helyen meg√°ll. A menetrendje teljes m√©rt√©kben alkalmazkodik a vonatokhoz, azzal a megk√∂t√©ssel, hogy hajnalt√≥l 12:45-ig a vonattal a belv√°ros fel√© utaz√≥khoz igaz√≥dva, azt k√∂vetŇĎen, d√©lut√°n √©s este, a belv√°rosb√≥l R√°koskertre hazat√©rŇĎknek kedvez. A menetrend szerint a busz-vonat, illetve a vonat-busz √°tsz√°ll√°sra 4-5 perc √°ll rendelkez√©sre a fenti hangol√°si rendnek megfelelŇĎen. Mivel a BKV forgalomir√°ny√≠t√°sa figyeli, hogy az √©rintett vonatok esetleg k√©snek-e, a csatlakoz√°s biztos√≠tott, ha sz√ľks√©ges, bev√°rja a k√©sŇĎ vonatot a busz.

Mindezek mellett a legfontosabb tal√°n, hogy Budapest-b√©rlettel a vonatok Budapest hat√°r√°n bel√ľl ig√©nybe vehetŇĎek, teh√°t a vonat √©s a 197-es busz egy√ľttes haszn√°lat√°nak semmilyen plusz k√∂lts√©gvonzata nincs ‚Äď a b√©rlettek k√∂zlekedŇĎk sz√°m√°ra.

A VEKE √©s R√°kosmente √Ėnkorm√°nyzat√°nak t√∂bb √©ves munk√°j√°nak eredm√©nye mind a parkol√≥ √©s a buszfordul√≥ ki√©p√≠t√©se, mind a buszj√°rat beind√≠t√°sa, mely Budapesten az elsŇĎ igaz√°n j√≥l mŇĪk√∂dŇĎ p√©lda lehet a vas√ļt v√°roson bel√ľli szerep√©nek erŇĎs√≠t√©s√©re, a M√ĀV-Start szolg√°ltat√°s√°nak intenz√≠vebb bevon√°s√°ra a Budapesten bel√ľli napi hivat√°sforgalomba.

Az uni√≥s projekt keret√©ben √©p√ľlt buszfordul√≥ R√°koscsaba vas√ļt√°llom√°sn√°l is. A r√°koscsabai buszj√°rat (v√°rhat√≥ sz√°ma 269-es) √ļtvonal√°nak kijel√∂l√©se, a menetrend tervez√©se folyamatban van.

2. 276E járat csuklósítása

A legfontosabb r√°kosligeti, illetve csaba-√ļjtelepi gerincj√°rat ‚Äď a 276E ‚Äď 2010. augusztus 23-t√≥l csukl√≥s buszokkal fog k√∂zlekedni. V√©gre v√°rhat√≥an megszŇĪnnek a t√∂megjelenetek a j√°raton, nem fog senki lemaradni a buszr√≥l. Kor√°bban sajnos sokszor elŇĎfordult, hogy m√°r Ligeten, illetve a vonal XVI. ker√ľleti szakasz√°n (B√∂k√©nyf√∂ldi √ļt, Veres P√©ter √ļt) nem f√©rtek fel az utasok a buszra √©s csak hosszas v√°rakoz√°s ut√°n siker√ľlt a k√∂vetkezŇĎ, szint√©n t√∂m√∂tt buszra felpr√©selŇĎdni.

Premier elŇĎtt: augusztus 20-√°n m√°r csukl√≥s buszok j√°rtak a 276E-n.

A VEKE √©s a ker√ľlet polg√°rmestere imm√°r k√©t √©ve, kitart√≥an szorgalmazta a BKV-n√°l, illetve a FŇĎv√°rosi √Ėnkorm√°nyzatn√°l a vonal ‚Äěcsukl√≥s√≠t√°s√°t‚ÄĚ. Mindig volt kifog√°s: nem f√©r el a busz, nincs csukl√≥s busz, itt r√∂vid a meg√°ll√≥peron, ott nem tud kikanyarodni, stb. Id√©n j√ļniusban azonban a fŇĎv√°rosi V√°ros√ľzemeltet√©si Bizotts√°g Riz Levente polg√°rmester, fŇĎv√°rosi k√©pviselŇĎ egy√©ni ind√≠tv√°ny√°t elfogadva, megszavazta, hogy a BKV-nak augusztus 23-t√≥l k√∂telezŇĎ csukl√≥s buszokat k√∂zlekedtetni a 276E vonalon is. A tizenk√©t j√°rmŇĪ harmada alacsonypadl√≥s (Volvo t√≠pus√ļ) lesz. A megszavazott ind√≠tv√°ny emellett kit√©r a legfontosabbra is, azaz a menetrend fŇĎbb saroksz√°maira. Eszerint a reggeli cs√ļcsidŇĎben 6, d√©lelŇĎtt 10, d√©lut√°n 7-8, este pedig v√°ltozatlanul 10 percenk√©nt fog k√∂zlekedni a j√°rat. H√©tk√∂znap este illetve h√©tv√©g√©n maradnak a sz√≥l√≥ buszok, b√°r √°tmenetileg h√©tk√∂znap este csukl√≥sok fognak k√∂zlekedni. Este √©s h√©tv√©g√©n az√©rt kellett megtartani a sz√≥l√≥ buszokat, hogy ne n√∂vekedjen 10 perc f√∂l√© a k√∂vet√©si idŇĎk√∂z. A munkanapi cs√ļcsidŇĎszakokban √©s napk√∂zben a k√∂vet√©si idŇĎk valamivel magasabbak a kor√°bbin√°l, √∂sszess√©g√©ben azonban √≠gy is jelentŇĎsen nŇĎ a 276E vonalon felk√≠n√°lt √∂sszkapacit√°s √©s az √ľlŇĎhelyek sz√°ma is.

2008 √≥ta egy√©bk√©nt minden, R√°kosligetet, illetve R√°koscsaba-√öjtelepen kiszolg√°l√≥ buszj√°rat alapvetŇĎen megv√°ltozott: jellemzŇĎen meghosszabbodtak, mellyel javult a ker√ľlet t√∂bbi r√©sze, illetve a szomsz√©dos ker√ľletek k√∂zti k√∂zleked√©si kapcsolatok, valamint az √ļtvonaluk egyszerŇĪs√∂d√∂tt.

3. Alacsonypadl√≥s j√°rmŇĪvek megjelen√©se a 102-es √©s 112-es j√°ratokon

J√°rt m√°r alacsonypadl√≥s a 112-esen: a janu√°ri vadsztr√°jk idej√©n, okt√≥bertŇĎl azonban nem Localo, hanem IK-412-es jelenik meg a vonalon.

A hegyvid√©ki M√°rtonhegy t√©rs√©g√©ben m√©g soha nem volt alacsonypadl√≥s kiszolg√°l√°s, ami nem csoda, figyelembe v√©ve, hogy a mindk√©t fŇĎ j√°rat √°ltal √©rintett Tornalja utca a k√∂zelm√ļltig legink√°bb egy aknamezŇĎh√∂z volt hasonlatos: m√©g a magaspadl√≥s aut√≥buszok is csak araszolva tudtak v√©gigmenni a kritik√°n aluli √°llapot√ļ utc√°n. Miut√°n a Tornalja utc√°t 2009-ben fel√ļj√≠tott√°k, m√°r nincs infrastruktur√°lis akad√°lya, hogy mind a 102-es, mind a 112-es j√°ratokon (r√©szleges √ľzemben) megjelenjenek az alacsonypadl√≥s j√°rmŇĪvek. A tavalyi mulaszt√°st a VEKE javaslat√°t elfogadva id√©n okt√≥bertŇĎl p√≥tolja a BKV.

4. A 8-as és 112-es járatok belvárosi végállomása

A belv√°rosi FŇĎutca-projekt √©p√≠t√©se idej√©n ad√≥dott a k√©nyszer, hogy az addig a M√ļzeum k√∂r√ļton √°t a K√°lvin t√©rre k√∂zlekedŇĎ 8-as √©s 112-es j√°ratok ideiglenesen az Ur√°nia mozin√°l forduljanak vissza budai v√©g√°llom√°suk fel√©. A belv√°rosi fejleszt√©s elk√©sz√ľlt, √°m a VEKE javasolta, hogy a kor√°bbi k√∂rforgalmi √ļtvonal (Kossuth Lajos utca ‚Äď M√ļzem k√∂r√ļt ‚Äď Kecskem√©ti utca) helyett a R√°k√≥czi √ļti vonalvezet√©s maradjon meg, melyet a ny√°r folyam√°n a kisk√∂r√ļti munk√°latok okozta torl√≥d√°sok is indokoltak. Az Ur√°ni√°n√°l levŇĎ buszfordul√≥ ‚Äď a cs√ļcsidŇĎben ott v√©g√°llom√°soz√≥ 233E √©s 239-es mellett ‚Äď √©ppenhogy elb√≠rja a sŇĪrŇĪ 8-ast √©s 112-est. A J√≥zsefv√°rosi √Ėnkorm√°nyzat azonban nem k√≠v√°nja az Ur√°ni√°n√°l levŇĎ fordul√≥t m√°r k√∂z√©pt√°von sem fenntartani a lakoss√°gi panaszok miatt, ez√©rt a BKV √©s a FŇĎv√°ros a ker√ľlettel egy√ľttmŇĪk√∂dve azt a megold√°st v√°lasztotta, hogy a Blaha Lujza t√©ren, az egykori Corvin √°ruh√°z parkol√≥j√°ban buszv√©g√°llom√°s √©p√ľl, melynek elk√©sz√ľltekor oda k√∂lt√∂znek √°t a j√°ratok. Addig azonban v√©glegesedik mindk√©t j√°rat Ur√°ni√°n√°l levŇĎ v√©g√°llom√°sa.

ElŇĎnye a r√©gi-√ļj nyomvonalnak, hogy a buszok elker√ľlik a kisk√∂r√ļti dug√≥kat, v√©gig buszs√°von k√∂zlekednek a R√°k√≥czi √ļton, valamint biztos√≠tja a kettes metr√≥ √°tsz√°ll√°si kapcsolat√°t mindk√©t ir√°nyban. A Ferenciek ter√©n k√∂z√∂s peronos kapcsolatot √©s v√°laszt√°si lehetŇĎs√©get ad a 178-178A buszokkal, illetve seg√≠ti a forgalomir√°ny√≠t√≥k munk√°j√°t, √©s ez√°ltal az utasok jobb kiszolg√°l√°s√°t is azzal, hogy val√≥di idŇĎkiegyenl√≠tŇĎ pontk√©nt tud funkcion√°lni, ami a Hegyalja √ļti forgalmi helyzet kisz√°m√≠thatatlans√°ga miatt fontos. A K√°lvin t√©ri v√©gpont kapcs√°n gyakran felmer√ľlŇĎ probl√©ma volt, hogy a Hegyalja √ļti forgalmi torl√≥d√°sokb√≥l sz√°rmaz√≥ egyentlens√©gek korrekci√≥ n√©lk√ľl jelentek meg Buda fel√© is, mivel n√©h√°ny perces v√°rakoztat√°sra sem volt alkalmas a v√©g√°llom√°s. Az Ur√°nia √©s m√©g ink√°bb a leendŇĎ Blaha Lujza t√©ri v√©gpont azonban ezekre a k√∂vet√©si idŇĎ kism√©rt√©kŇĪ korrekci√≥j√°t jelentŇĎ forgalomir√°ny√≠t√≥i beavatkoz√°sokra alkalmas.

A BKV a 8-as √©s a 112-es utasait kik√©rdezte n√©h√°ny napon √°t a v√©g√°llom√°s t√©m√°j√°ban, melynek eredm√©nyek√©nt a jelentŇĎs t√∂bbs√©g a R√°k√≥czi √ļti tov√°bbvezet√©st Prefer√°lta. A VEKE pedig a Facebookon szavaztatta ez√ľgyben az oldal l√°togat√≥it ‚Äď ugyancsak a R√°k√≥czi √ļti vonalvezet√©s nyert.

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , ,

Hozzászólások

ÔĽŅ

Vélemény, hozzászólás?

Az email c√≠met nem tessz√ľk k√∂zz√©. A k√∂telezŇĎ mezŇĎket * karakterrel jel√∂lj√ľk.

ÔĽŅ