7%-os teljesítménycsökkentés és járatritkítás a miskolci közösségi közlekedésben | VEKE
VEKE
Városi és El?városi Közlekedési Egyesület

7%-os teljesítménycsökkentés és járatritkítás a miskolci közösségi közlekedésben

2012-02-28
By

2012. március 1-tÅ‘l számos járat útvonala és menetrendje változik meg Miskolcon. Néhány ésszerű takarékossági intézkedést kivéve azonban az új rendszer rendkívül hátrányosan érinti az utasok többségét. A változások az MVK Zrt. kommunikációjával ellentétben (“szállítási teljesítmény átütemezése az utazási igényekhez jobban igazodó menetrendek miatt szükséges”) valójában bizonyos útvonalakon és idÅ‘szakokban 50% feletti járatritkítást takarnak, amelyet egyesületünk elfogadhatatlannak tart.

A gazdaságosabb üzemeltetés szükségességét megértjük, de a megoldást nem járatok ritkításában és megszüntetésében vagy lerövidítésében, hanem a rendszerben található nagyfokú pazarlás felszámolásában látjuk. Az egyre tornyosuló problémákat látván a fenntarthatóság megőrzésének érdekében Egyesületünk, amely igen nagy hagyományokkal és tapasztalatokkal rendelkezik a városi közösségi közlekedési hálózatok kialakítása terén, már egy évvel ezelőtt eljuttatott az MVK Zrt. számára egy komplex hálózatfejlesztési tanulmányt.

(A VEKE Miskolc számára készített hálózatátalakítási tanulmánya letölthető innen.)

Egyidejűleg elkészítettük a város éjszakai közlekedésére vonatkozó tanulmányunkat is, amely a szolgálati járatok teljesítményének felhasználásával a nappalihoz hasonlóan többletköltség nélkül szolgálhatná az utasokat. Ehelyett egy áttekinthetetlen és használhatatlan torzó éjszakai rendszer került bevezetésre a városban.

(A VEKE Miskolc számára készített éjszakai hálózat tanulmánya letölthető innen.)

Az anyagok elkészítésekor alapvető szempont volt, hogy többletteljesítmény-igény nélkül, jobb szervezéssel és vonalösszekötésekkel az utasok számára kedvezőbb hálózatot alakítsunk ki. Az ütemes közlekedés és a járatok egymáshoz történő hangolása és a most meghosszabbított villamos vonalhoz történő jobb kapcsolódás kialakítása szintén meghatározó eleme volt a csomagnak.

A tavaly nyári és őszi változások (vonalösszekötések, ütemes menetrendek alkalmazásának kiterjesztése, éjszakai személyzeti járatok meghirdetése, stb.) már ennek szellemében kerültek bevezetésre, és reményt keltő volt, ahogyan a menetrendi egyeztetések során az MVK Zrt. és a városvezetés kezdte megismerni és elfogadni javaslatainkat. Sajnos ahelyett, hogy ez a mindenki számára kedvező tendencia tovább folytatódhatott volna, novemberben durva váltásként egy drasztikus teljesítménycsökkentési tervezetről kellett értesültünk. A VEKE ezután is számos javaslatot tett, megtakarítást eredményező, de az utasokat kevésbé hátrányosan érintő megoldásokat mutatott be, azonban ezek nagy része már nem talált meghallgatásra, az addig javuló munkakapcsolat ismét elnehezült. Javaslatainkból csak néhány kisebb elem valósult meg:

  • az 1A-s autóbuszok továbbra is a Tiszai pályaudvarról indulnak (a januári terv a Búza térig rövidítette volna le a járatot),
  • komlóstetÅ‘i járatok ezentúl a közös szakaszukon mindkét irányban azonos útvonalon közlekednek,
  • az Ãœveggyár kétirányú kapcsolatot kap és a 21-es járat végállomása visszakerül a Tiszai pályaudvarra,
  • a villamosok és a 35-ös busz esetén bevezetésre kerül a külön szombati és vasárnapi menetrend, amely jobban tud alkalmazkodni a két nap eltérÅ‘ utasforgalmához.

Véleményünk szerint csakis utasbarát fejlesztésekkel tartható meg, illetve növelhető a közösségi közlekedést igénybevevők száma, biztosítván ezzel a szolgáltatás fenntarthatóságát. Különösen fontos ez a kérdés most a folyamatosan növekvő üzemanyagárak és állandósuló szmogriadók idején. Járatritkítással nem lehet kikerülni a folyamatos utasvesztéssel és növekvő veszteséggel járó negatív spirálból. Emlékeztetnénk arra, hogy a legutóbbi, 2007-es megszorítások is nagyfokú utasszám-csökkenéshez és megnövekedett autóforgalomhoz vezettek Miskolcon és ezt az MVK Zrt. bevételei is megsínylették. Jelen döntés után is hasonló következmények várhatók.

A 34-es és 38-as buszok tavaly nyáron a VEKE a javaslata alapján kerültek összekötésre

A 34-es és 38-as buszok tavaly nyáron a VEKE a javaslata alapján kerültek összekötésre

A márciustól életbe lépő változások negatív elemeit eddig sajnos senki se emelte ki, ezért ezt mi most megtesszük. A megszorítások legfőbb vesztese az Egyetemváros és az Avas városrész, ahová több tízezer ember jár naponta. Hiába kerül visszaállításra a hosszú 12-es járat a Szentpéteri kapu és az Egyetemváros között, mivel a 22-es mai útvonalán csak napi 15 forduló marad meg – ráadásul hangolhatatlanul -, így a Belváros és az Egyetem között a mai járatsűrűség 30-50%-kal esik vissza. Szintén jelentősen romlik a Belváros – Csabai kapu kapcsolat is, méghozzá úgy, hogy a járatok megosztásra kerülnek két belvárosi megálló (a Villanyrendőr és a Centrum) között. Továbbá, mivel a 31-es busz útvonala az Avas városközpontig rövidül, ez a járat is kiesik az Egyetemvárosból, ezáltal lényegében megszűnik az Egyetem – Tiszai pályaudvar és az Egyetem – Avas közvetlen kapcsolat is. Ez a hiány a munkanapi csúcsidőkben, illetve vasárnap este várhatóan kritikus lesz, legalább ezen időszakokban szükséges lenne, hogy a 31-es továbbra is az eredeti útvonalán közlekedjen.

A 31-es járat visszavágásával az avasi Sályi István utca környékének is megszűnik a közvetlen kapcsolata a Csabai kapuhoz, így az SZTK rendelőhöz is és a Tiszai pályaudvarra is. A mindössze napi 9 fordulóval újrainduló 34-es járat ugyanis nem tekinthető valós kapcsolatnak. A 35-ös viszonylat drasztikus ritkítása pedig különösen a délutáni órákban lesz kritikus (16 és 19 óra között), amikor is a jelenlegi utasszámok alapján 80% feletti elméleti kihasználtság lesz várható órás átlagban, ami a valóságban könnyen utaslemaradáshoz vezethet.

Az a tény pedig, hogy a változások életbelépésével párhuzamosan nem kerül kiadásra új menetrendkönyv, csupán a változó menetrendű járatokat tartalmazó kiegészítő füzet, szintén sok félreértésre fog okot adni.

Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy azonos szintű megtakarítást az általunk javasolt, utasokat kevésbé érintő megoldásokkal is el lehetett volna érni. A hálózati struktúra optimalizálásával a legfontosabb gerincvonalak ilyen szintű ritkítására biztosan nem lett volna szükség. Azonban még mindig nem késő az ésszerű megtakarítások útjára lépni. Utasbarát fejlesztések segítségével hosszú távon is megalapozható egy modern és fenntartható közösségi közlekedési rendszer Miskolcon is, ehhez azonban mind a megrendelő, mind pedig a szolgáltató részéről mielőbbi szemléletváltásra van szükség. A témában ajánljuk egyesületünk múlt heti, alapvetően a BKV-s járatritkításokat megelőzendően készített javaslatcsomagját is, amelynek számos pontja érvényes Miskolcra is.

Related Posts with Thumbnails

Hozzászólások



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *