VEKE
Városi és El?városi Közlekedési Egyesület

A 4-es metró átadása utáni felszíni hálózat hibái – és a megoldások

2014-04-04
By

Március 28-án pénteken elindult a 4-es metró, másnap hajnaltól pedig módosult a kapcsolódó felszíni közlekedési hálózat. Ennek apropóján sorozatot indítottunk, melyben a bevezetésre került hálózatot hasonlítjuk össze az általunk javasolt, meggyőződésünk szerint sokkal jobb alternatívával. Egyesületünk javaslatait néhány apró kivételtől eltekintve a BKK nem vette figyelembe a végleges hálózat kialakításakor, holott számos probléma megelőzhető lett volna velük.

3. rész – Bocskai út, Nagyszőlős utca és Fehérló utca környéke

BKK hálózat: A Bocskai út külső része és a Nagyszőlős utca térsége változatlanul csak a kerületközponttól, a Móricz Zsigmond körtér és Újbuda-központ felől érhető el átszállás nélkül; a belváros irányából nincs közvetlen járat e térségbe. A Fehérló utca megálló belvárosi kapcsolatát csúcsidőben a 239-es busz továbbra is biztosítja, e járat azonban Gazdagrét felől erős konkurenciát jelent az amúgy is alacsony utasszámú 4-es metrónak. A Fehérló utca térsége a Móricz Zsigmond körtér felől csak átszállással közelíthető meg, a korábban közvetlen összeköttetést nyújtó 40-es autóbusz ugyanis lerövidült, nem érinti e térséget. A 40-est pótló új 88-as járat csak befelé irányban érinti e megállót, kifelé más útvonalon közlekedik. (Részletek itt.)

VEKE javaslat: A VEKE által javasolt 207-es autóbusz révén munkanapokon csúcsidőben a Bocskai út külső része és a Nagyszőlős utca közvetlen belvárosi kapcsolatot kapna. A 207-es a Dorottya Udvar felől biztosítaná mindkét irányban a Fehérló utca környékének Móricz Zsigmond körtéri kapcsolatát. A 207-es nem jelentene pazarló felszíni konkurenciát a 4-es metrónak, hanem új területeket kapcsolna be a közösségi közlekedésbe olyan helyeken, ahol jelenleg nem elégséges a szolgáltatás.  (Részletek itt.)

 VEKE-Nagyszolos

 

2. rész – Infopark, Műegyetem rakpart

BKK hálózat: A Gazdagrét – Kelenföld irányából érkező 153-as autóbusz szolgálja ki az Infoparkot a Pázmány Péter sétányon keresztül, mely Újbuda-központnál nyújt átszállási kapcsolatot a 4-es metróra. A probléma ezzel az, hogy a belváros felé Újbuda-központ nem esik útba, kerülőt jelent, így várhatóan továbbra is a 4-es és 6-os villamost veszik majd igénybe a városközpont felé tartók. A 153-as nem tud sokkal többet, mint a korábbi, Móricz Zsigmond körtérig közlekedő 203-as busz, mely kihasználatlanság miatt később a Petőfi hídig rövidült. A 153-as nem nyújt megoldást a Műegyetem rakpart kiszolgálására sem, nem érinti a rakpart ezen részét. (Részletek itt.)

VEKE javaslat: Az általunk javasolt 107-es autóbusz közvetlen belvárosi kapcsolatot nyújt mind a Műegyetem rakpartnak, mind az Infoparknak, kerülők és átszállások nélkül, a lehető legrövidebb útvonalon. A 4-es metró vonalát a Szent Gellért téren érinti. (Részletek itt.)

 

VEKE Infopark

1. rész – Újpalota és a Csömöri út

BKK hálózat: Újpalotát egy alap (7), és négy gyorsjárat (7E, 107, 133, 233) szolgálja ki, utóbbi három ráadásul E jelzés nélkül. A négy gyorsjárat három féle megállási renddel, és eltérő követési időkkel közlekedik a belváros és Újpalota között, hangolásuk így nem megoldható, Újpalota felé pedig garantálhatatlan a megfelelő közös követés. Az egyenetlenséget a BKK már előre elismeri, melyet pazarló módon kapacitás növeléssel igyekszik ellensúlyozni. („A négyféle gyorsjárat összesített kapacitása Újpalota és a Blaha Lujza tér M között kb. 5%-kal több a korábbi két járaténál, amivel a többféle járat által okozott egyenetlenséget kompenzáljuk.”) (Részletek itt.)

VEKE javaslat: A sűrű és egyenletes 173E-273E gyorsjárati rendszerrel nincs szükség további kapacitások bevonására, kisebb költséggel jobb és hatékonyabb közlekedést kapna Újpalota. A Belvárosból sűrű és egyenletes követés lenne garantálható a két járat révén. Az Újpalota és a Bosnyák tér közötti, az előbbi két járat által nem érintett kisebb forgalmú megállókból pedig a zónázó 33E/133E jelentene a minden megállóban megálló 7-es alapjáratnál gyorsabb belvárosi eljutást. A VEKE javaslata tehát jobb az utasoknak, áttekinthetőbb és olcsóbb is. (Részletek itt.)

veke ujpalota

Related Posts with Thumbnails

Hozzászólások



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *